S.O.S. Zweetvoeten

Zweetvoeten en bijhorende geurproblemen komen in de zomer vaak voor. Het is gênant en onaangenaam. Hier vind je tips om je voeten fris en droog te houden.
Onderaan vind je nog advies bij enkele veelvoorkomende voetproblemen zoals overmatig zweten, jeuk en infecties.
Het allerbelangrijkste om zweetvoeten en alle bijkomende problemen te voorkomen, is om je voeten droog te houden. Dat is de basis van elke behandeling. Het begint al bij het goed afdrogen (ook tussen de tenen 😉) na het wassen. Was je voeten ook met zeep. Met water alleen is niet voldoende.

Tips om je voeten droog en fris te houden:

  1. Schoenen
    Wissel je schoenen af. Draag een paar liefst geen 2 dagen na elkaar, maar laat ze telkens 1 dag verluchten.
    Ook het materiaal van je schoenen speelt een rol. Plastiek en synthetische stoffen zijn minder ademend dan bijvoorbeeld leer.
    Doe sportschoenen ook meteen uit na het sporten en blijf er niet in rondlopen. De warmte en het zweet zijn een ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.
  2. Sokken
    Ook hier is het materiaal van belang. Katoen neemt meer vocht (zweet) op dan nylon of acryl. Bamboe is een nieuwer materiaal dat bacteriegroei zou tegengaan en nog meer vocht op kan nemen dan katoen.
    Er bestaan ook kousen met zilver of kopergaren, maar de milieu- en gezondheidsimpact hiervan staat nog ter discussie. Deze materialen werken bacteriedodend.
    Elke dag een proper paar, dat spreekt voor zich. Zijn je sokken halverwege de dag al vochtig in de zomer? Trek er dan andere aan.
    Sokken moet je ook af en toe op 60 wassen om schimmelvorming tegen te gaan.
  3. Voetendeodorant
    Er bestaan specifieke deodorants voor je voeten, die, naast transpiratie en geur tegengaan, ook vocht absorberen. Neutrogena heeft bijvoorbeeld een geurloze variant.
  4. Blote voeten
    Loop zo veel mogelijk op blote voeten. Doe zodra je thuiskomt je schoenen én kousen uit.

Bijkomende problemen:

  1. Geurhinder
    Je voeten zweten sterk en ze stinken bovendien.
    Je zweet zelf is geurloos. Het zijn bacteriën op je voeten of in je schoenen die de geur produceren.
    Het allerbelangrijkst om bacterie- (en schimmel)vorming te voorkomen, is je voeten droog houden. Is het echter een groter probleem dat met bovenstaande maatregelen niet weggaat, dan kan je een antibacteriële zeep proberen.
    Een korte periode je voeten wassen met Iso-betadine zeep kan de bacteriën doden en de vervelende geur tegengaan.
    De bacteriën overleven ook in sokken en schoenen, die moet je mee aanpakken.
    • Draag sokken nooit 2 dagen na elkaar en was ook af en toe je schoenen.
    • Draag geen vochtige schoenen, hierin groeien bacteriën en schimmels razendsnel.
  2. Jeuk en kloven
    Heb je jeuk en/of kloofjes tussen je tenen, dan is dit doorgaans een schimmelinfectie. Schimmel groeit het best in warme, vochtige omgevingen. Je voeten goed drooghouden, kan dit ook weer voorkomen.
    Gebruik een schimmeldodend middel op je voeten en houd dit minstens 3 weken vol, ook al zijn de symptomen eerder weg. Gebruik ook een spray zoals Daktarin in je schoenen. Sporen van de schimmel kunnen in schoenen zeer lang overleven en je zal telkens opnieuw een infectie krijgen als je die niet mee bestrijdt. Het poeder van de spray neemt bovendien overtollig vocht op. Sokken was je op minstens 60°, dit doodt de sporen die daarin achterblijven.
  3. Putjes en kraters op je voetzolen
    Als het lijkt of er putjes of kratertjes zitten in de eeltlaag van je voetzool en je hebt ook erge geur, vocht of jeuk, dan is dit waarschijnlijk pitted keratolysis.
    Dit is een speciaal soort (bacteriële) infectie. Dit komt vooral bij mensen die een hele dag werkschoenen moeten dragen, die niet goed verlucht of gewassen kunnen worden, of bij duursporters zoals marathonlopers.
    De eerste stap om dit te behandelen, is de voeten wassen met Iso-betadine zeep.
    Daktarin spray in de schoenen spuiten helpt ook. Strikt toepassen van de bovenstaande tips is belangrijk omdat het drooghouden van de voeten de infectie voorkomt.
    Vaak is er toch een extra behandeling nodig en moet je naar de huisarts.
  4. Overmatig zweten
    Het kan dat je voeten overmatig veel zweet produceren.
    Hierbij kan een product met aluminiumchloride helpen. Dit stopt (tijdelijk) de zweetproductie. Een voorbeeld is Axitrans. Op voorschrift van een arts kan je ook speciale lotions laten bereiden in de apotheek.
    Deze producten zijn geen deodorants en dienen niet om overdag gebruikt te worden, ook niet om op grotere delen van het lichaam te gebruiken. Volg de instructies van de apotheker en/of arts goed op.
    Overmatig zweten kan ook een onderliggende oorzaak hebben. Als je twijfelt, bezoek dan je huisarts.

Helpen bovenstaande tips niet of onvoldoende, ga dan naar de huisarts of een dermatoloog.