Sinds kort kan je in de apotheek een zelftest vinden die zowel covid, RSV als 2 griepvarianten opspoort.

Wat

Deze zelftest spoort 2 griepvarianten, RVS en covid op. Hij is even accuraat als een klassieke covid zelftest.
De winter van 2022-2023 is uitzonderlijk omdat zowel griep, RSV als covid tegelijk in het land zijn. Er zijn ook buitengewoon veel mensen tegelijk ziek.
Deze 3 virussen geven gelijkaardige klachten en worden op een zelfde manier behandeld. Het is dus moeilijk om ze uit elkaar te houden, wat deze test nuttig maakt.
Klik hier voor een tabel met de symptomen van griep, covid en verkoudheden.
Klik hier voor meer info over RSV.
Er zijn uiteraard nog andere ziektes die de ronde doen, zoals gewone verkoudheden, buikgriep en bacteriƫle infecties. Deze spoort de test niet op. Die geven doorgaans andere symptomen en vragen een andere behandeling.

Hoe

Deze zelftest werkt op dezelfde manier als de gewone covid zelftests die al langer verkrijgbaar zijn:
– Je neemt een staal met een wisser in de neus (ondiep)
– Je vermengt het staal met een reactievloeistof en druppelt het op een testplaatje
– Na 15min wachten heb je resultaat
Het verschil is dat je hier iets meer vloeistof hebt, omdat je in 3 venstertjes moet druppelen in plaats van Ć©Ć©n.
Klik hier voor een filmpje met uitleg.

Waarom

De 3 virale infecties worden op dezelfde manier behandeld, dus voor de behandeling maakt het niet echt uit welke ziekte je nu precies hebt.
Voor geen een van de 3 is er een remedie, dus uitzieken en de symptomen behandelen met o.a. koortswerende middelen en hoestsiroop is de boodschap.

Anderen beschermen
Om je omgeving te beschermen en te weten of je je ziek moet melden op het werk is het wel handig om te weten wat je hebt.
Heb je vb. griep of covid, dan kan je je best afzonderen en een mondmasker dragen in het openbaar. Ook even uit de buurt blijven van zwakkeren zoals mensen in een rusthuis is ten zeerste aan te raden.
Heb je dan weer RSV, dan lopen volwassenen minder risico op ernstige problemen, maar dit virus is wel gevaarlijk voor baby’s en peuters. Zij kunnen hier longproblemen door krijgen en lopen het risico om hierdoor in het ziekenhuis opgenomen te moeten worden.

Voor je naar de dokter gaat
Er zijn al artsen die vragen om zo’n test te doen voordat je naar hun raadpleging komt. Dit vergemakkelijkt de diagnose en behandeling.
Ben je ziek en is de test negatief voor alle drie, dan kan je nog steeds naar de dokter voor een diagnose en behandeling voor een mogelijk andere infectie.

Bijeenkomsten
In sommige apotheken worden ze al gevraagd door families die ze willen gebruiken om zorgelozer te feesten tijdens het eindejaar. Alle gasten doen vooraf zo’n test en dan is men geruster dat er niemand een week later ziek wordt na alle knuffels en kussen.

Nogmaals, het werkt maar voor 3 virussen, dus andere infecties zoals buikgriep detecteert deze test niet.