Vraag van een patiënt: Waarom moet ik, als jonge gezonde mens, nog een booster nemen?
Ik werk niet in de zorg en heb geen verzwakte immuniteit. Wat zouden voor mij dan redenen zijn om de boosterprik te nemen?

•De  volgende uitleg was mijn persoonlijk advies, als apotheker, aan deze patiënt. Dit geldt uiteraard niet voor de gehele bevolking, maar kan voor sommige mensen wel informatief zijn.•

Ik kan 2 redenen geven, die voor mij voldoende zouden zijn, mocht ik niet in de zorg werken:

 1. Ik ben niet graag ziek. Ik neem elk jaar de griepspuit en ook de Covid-booster omdat ik dan minder of niet ziek zal zijn als ik de virussen toch te pakken krijg.
  Van Covid (en in het verleden ook de griep) ben ik al een paar keer goed ziek geweest, als in me een week ellendig voelen en niet kunnen gaan werken. Ik heb daar gewoon geen zin meer in.
 1. Om mensen in mijn omgeving te beschermen. Dit is ook een goede reden voor mensen die als eens positief hebben getest op covid, maar zelf geen symptomen hadden.
  Zelfs al ben je niet ziek, kan je het virus het nog steeds doorgeven aan anderen. Als dit zonder symptomen gebeurt, dan is het eens zo verraderlijk.
  Iedereen heeft wel oudere of zwakkere mensen in zijn omgeving en/of familie. Je (groot)ouders in een rusthuis, een zwangere vriendin, een neef die chemo krijgt,… Deze mensen hebben nog steeds veel nood aan groepsimmuniteit. Door je te laten vaccineren, verklein je hun besmettingskans drastisch.
  Waarom is het dan niet voldoende dat zij zich laten vaccineren?
  Mensen met een zeer verzwakte immuniteit, kunnen zich niet altijd zelf laten vaccineren, omdat je een goed immuunsysteem nodig hebt om het vaccin te laten werken.
  Ook: hoe ouder je wordt, des te zwakker je reactie op vaccins. Bejaarde mensen zijn minder beschermd door een vaccin dan jonge gezonde mensen.

Uiteindelijk blijft de keuze uiteraard bij de patiënt zelf. Bovenstaande is een persoonlijke mening van de auteur van dit artikel.