Luizen verwijderen: De nat-kam methode

De nat-kam methode is een effectieve, maar tijdrovende, manier om luizen te verwijderen. Je hebt geen speciale luizenproducten nodig en het kan ook bij baby’s, tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding gebruikt worden.
Je gaat met een luizenkam de luizen en neten uit het haar verwijderen. Het haar moet vooraf doorkambaar gemaakt worden met een conditioner. De conditioner of balsem mag je niet weglaten want deze is nodig om de fijne luizenkam vlot door het haar te laten glijden. Is het haar niet glad, dan kunnen de tanden van de kam te ver open gaan staan, waardoor er luizen en neten achterblijven.

Benodigdheden: Een gewone kam en een luizenkam, conditioner (balsem of crèmespoeling), water, witte keukenrol of doek en eventueel tandenstokers.

Werkwijze:

 1. Het haar goed natmaken met (lauw) water.
 2. Conditioner over het hele haar aanbrengen (grote hoeveelheid).
 3. Bij langer haar: met een gewone kam de knopen loskammen.
 4. Het haar, lok per lok, doorkammen met een luizenkam.
  • Eerst van achter naar voor: van de nek naar het voorhoofd en begin bij het ene oor en ga lok per lok naar het andere oor.
  • Veeg na elke kambeweging de kam af aan de keukenrol of doek. Best een witte: hierop kan je dan zien of er luizen aanwezig zijn. Ze zijn ongeveer 3mm en hebben een grijze tot bruine kleur.
  • Zit er een luis vast in de kam, dan kan je die met de tandenstoker losmaken.
 5. Begin opnieuw maar kam nu van voor naar achteren en terug van oor tot oor (ook weer de kam tussendoor afvegen).
 6. Spoel het haar uit met water. Is het vettig door de conditioner; dan mag je het wassen met een gewone shampoo.
 • Zijn er geen luizen op de keukenrol: dan heb je geen luizen.

 • Heb je wel één of meerdere luizen gevonden, herhaal de stappen dan elke 3 dagen, gedurende 2 weken of tot je geen luis meer vindt.

Bij deze methode was je best elke 3 dagen het beddengoed (min. 60°). Doe dit ook met mutsen, sjaals en bovenkleding.

En de neten?

De meeste luizenkammen zijn niet fijn genoeg om alle neten te verwijderen. Daarom is herhaling bij deze behandeling belangrijk.
Een neet die meer dan een cm van de hoofdhuid verwijderd is, is meestal leeg. Luizen leggen de neten vlak tegen de hoofdhuid, dus een neet die hoger in het haar zit, zit daar al een tijdje (het haar is intussen langer geworden) en is intussen leeg.
Neten kan je met de hand of een nagelschaartje proberen verwijderen, maar dat is niet gemakkelijk en tijdrovend.

Toch liever een luizenshampoo? Lees in dit artikel meer over de types en het gebruik.