Kan je een foto ruiken?

Deze zeker wel.

De geur van een regenbui in de zomer, maakt bij veel mensen emoties los.

Het is niet de regen zelf die we ruiken, maar wat dan wel?

Het fenomeen wordt petrichor genoemd:

Petrichor is de geur die ontstaat wanneer regen op droge grond valt. Het woord komt uit het Oudgrieks: πέτρα (petra) betekent ‘steen’ en ἰχώρ (ichōr) is in de Griekse mythologie het bloed van de goden.

Door het tijdschrift Nature werd in 1964 petrichor beschreven als moleculen van plant- of dierenresten die via de lucht terechtkomen op oppervlakten waar zich mineralen, zoals aarde of steen, bevinden. Zolang het droog is zitten de petrichor-moleculen gewoon in de grond, wanneer het regent zullen deze moleculen zich losmaken uit de grond en zal de typische geur vrijkomen.

De organische verbinding die geroken wordt is geosmine. Dit betekent letterlijk aard-geur.

Het wordt nog vreemder…

Je hebt misschien al eens gelezen dat haaien een enorm gevoelige neus hebben voor bloed en ze dit van mijlen ver ruiken…
Een haai ruikt bloed in het water aan ongeveer 1 deeltje per miljoen waterdeeltjes
Mensen ruiken geosmine aan 5 deeltjes per biljoen. Dat is 1 op 1.000.000.000.000!

Wij ruiken geosmine dus 200 000 keer beter dan haaien bloed in water.

Onze neus is dus enorm gevoelig aan de geur van verse regen.
Hoe dit komt weet men nog niet helemaal, maar algemeen wordt aangenomen dat het te maken heeft met onze evolutie: De zoektocht naar drinkbaar water is van essentieel belang voor het voortbestaan van de mens. Door een component die hoort bij vers water te ruiken, vergroot onze kans om drinkbaar water te vinden en dus te overleven.

credit:
Tekst wikipedia
Video: Femke Paenen voor apotheek Laporte