Welke hoestsiroop moet ik kiezen?

Je staat ’s ochtends op met een vervelende kriebel in de keel. Of je bent heel de week verkouden en wordt nu ‘s nachts ook wakker door stevige hoestbuien.
Je komt bij de apotheek en er staan 20 verschillende flessen op je te wachten. Hoe kies je nu de beste?
Hoestsiropen kunnen over het algemeen verdeeld worden in 2 grote groepen, namelijk siropen voor een droge hoest of siropen voor hoest met slijmen.

Hoest met slijmen

Nu in de winter gaat het meestal om een hoest met slijmen. Vooral na een verkoudheid kan je lange tijd (tot 3 weken erna!) slijmen ophoesten.
Een slijmhoest herken je ook aan het tijdstip: Overwegend ‘s avonds en ‘s nachts komen hierbij hoestbuien op. Soms kan het lijken op een “droge” kriebel maar het zijn eigenlijk juist de slijmen die achterin je keel kriebelen.

Om slijmen sneller weg te krijgen, raden we een hoestsiroop om de slijmen op te lossen aan. Deze remt de hoestbui niet maar je gaat er wel sneller door genezen. Zodra de slijmen weg zijn, stopt je hoest. Voorbeelden zijn siropen met broomhexine, carbocysteïne of guaifenesine.

Droge hoest

Een droge hoest is een prikkeling die de hele dag door de kop opsteekt, zonder dat er slijmen zijn (ook bij het opstaan hoest je dan niets op).
Voor een droge hoest raden we siroop aan tegen prikkelhoest. Deze remt de hoestprikkel, waardoor het aantal hoestbuien vermindert. Voorbeelden zijn dextromethorfan, folcodine en codeïne (enkel met voorschrift)
Deze producten gebruik je best niet overdag bij een slijmhoest. De hoestprikkel is nodig om de slijmen weg te krijgen uit je longen. Ga je die steeds onderdrukken met je siroop, dan blijven de slijmen langer zitten.

Is er twijfel of zijn er bijkomende klachten zoals keelpijn dan zijn er ook nog siropen met verschillende plantaardige bestanddelen zoals tijm, honing, weegbree,…
Deze stoffen werken tegen hoest en verzachten ook keelpijn.

Voor mensen die veel medicatie nemen, zijn er specifieke siropen die geen nevenwerkingen geven in combinatie met hun vaste medicatie.
Neem je medicatie voor het gemoed, sterke pijnstillers, medicatie voor parkinson of depressie, dan kunnen deze siropen een oplossing bieden.
Neem je dus andere geneesmiddelen, laat dit dan altijd aan je apotheker weten, zodat die kan nagaan of de gekozen siroop wel veilig is.

Geen fan van hoestsiroop? Van de meeste siropen voor slijmhoest bestaan ook zakjes of bruistabletten. Van sommige siropen voor droge hoest bestaan er dan weer zuigtabletten met de zelfde actieve stof.