7 veelvoorkomende oorzaken van een doffe winterhuid en hun oplossingen

In de winter hebben veel mensen last van een doffe, droge huid. Hierdoor kan je er moe en lusteloos uitzien. Hieronder vind je 7  mogelijke oorzaken en hun oplossingen om terug te stralen!

1. Je dagcrème is niet voedend genoeg

In de winter is je huid droger dan in de zomer door de drogere en koudere lucht. Je gezicht kan dof lijken door onvoldoende hydratatie.
In de winter draag je extra laagjes kleding, ook je gezicht verdient een extra laagje bescherming.
Je dagcrème van in de zomer kan nu onvoldoende voedend zijn. Kies daarom een rijkere versie.

2. Je vergeet te exfoliëren

Door de koude kan je huid ruwer aanvoelen en zelfs schilferen. Dit komt door een opstapeling van dode huidcellen. Die dode laag is niet doorbloed waardoor ze er grauwer uitziet. 1 x per week je gezicht zachtjes scrubben of een peeling gebruiken, verhelpt dit probleem.
Gebruik steeds een scrub voor het gelaat. Die voor het lichaam zijn te ruw, waardoor je de huid kan beschadigen en ze weer roder wordt.

3. Je kussensloop

Weet jij nog wanneer je voor het laatst je kussensloop hebt gewassen? Nee? Gooi die dan maar meteen in de wasmand!
Vuil verstopt je poriën en geeft irritatie, waardoor je huid er minder fris uitziet. Make-up restjes, vette nachtcrème, vuil van je haar, speeksel,… Er kruipt wel wat viezigheid in je kussensloop ‘s nachts. Kussenslopen worden sneller vuil dan de rest van je beddengoed dus die was je best vaker.
Bij een huid met acne wordt zelfs aangeraden om het meerdere keren per week te doen!

4. Je drinkt onvoldoende

In dit artikel lees je dat je huid droger wordt als je te weinig water drinkt. Een uitgedroogde huid ziet er dof en vaal uit. Laat ze van binnenuit stralen door enkele glaasjes water extra te drinken doorheen de dag.

5. Je slaapt slecht

Tijdens je wilde studentenjaren heb je wel eens een “nachtje door” gedaan. De volgende ochtend was je spiegel niet je beste vriend: rode ogen, gezwollen grauwe huid,…
Eén korte nacht is al af te lezen van je gezicht dus als je langdurig korte nachten hebt, heeft dit ook zijn weerslag op je huid.
Tijd voor een schoonheidsslaapje!

6. Je leeft niet echt gezond

Die belabberde huid na een nachtje door heeft niet enkel te maken met een slaaptekort. Sigarettenrook van op café en alcohol zijn ook nefast voor je uitstraling. Alcohol (en sigaretten) zetten de bloedvaatjes in je gezicht open, waardoor je er rood en onfris kan gaan uitzien als je regelmatig rookt of drinkt.
Ook je voeding speelt een rol. Net als de rest van je lichaam, heeft je huid vitaminen en mineralen nodig om in topconditie te zijn. Eet je langdurig ongezond, dan ga je dit ook zien aan je huid.

7. Je woont in een vervuilde stad

Als je ‘s avonds je huid reinigt, is je watje soms grijs en vies. Antwerpen en het havengebied is in Europa spijtig genoeg bij de koplopers qua luchtvervuiling. Die vervuiling tref je ook aan op en in je huid.
Elke avond je gezicht reinigen, ook al draag je geen make-up is belangrijk om alle vuil te verwijderen.
Overdag een dagcrème dragen is ook belangrijk tegen vervuiling, het maakt niet eens zoveel uit dewelke. De crème legt een beschermende film over je huid, waardoor de vervuiling minder in je poriën kan dringen.