Incubatietijd

Het Coronavirus haalt elke dag het nieuws en ook griep is jaarlijks weer een epidemie. We willen natuurlijk graag weten hoe we onszelf kunnen beschermen en of we ons zorgen moeten maken.
De incubatieperiode of tijd speelt vaak een rol in de verspreiding van een ziekte.
Hier lees je wat dit juist is en waarom die belangrijk is.

Wat is de incubatietijd

De incubatietijd is de periode tussen de besmetting en het krijgen van de eerste symptomen. Als je een virus of bacterie in je lichaam krijgt, ben je niet onmiddellijk ziek. Er zit een bepaalde tijd tussen het binnenkomen en het krijgen van de eerste symptomen.

Waarom is het belangrijk

Bij sommige ziektes ben je al besmettelijk tijdens de incubatieperiode. Je voelt je nog niet ziek en je hebt nog geen symptomen zoals koorts, maar kan de ziekte wel al doorgeven.
Als je weet dat je bijvoorbeeld griep hebt, dan neem je normaal gezien maatregelen om anderen niet te besmetten zoals je handen extra wassen, mensen geen hand of kus geven,…
Tijdens de incubatietijd kan je al andere mensen besmetten, zonder het zelf te weten. Je kan jezelf en anderen moeilijk beschermen tijdens de incubatieperiode.
Voor gewone volwassenen is dit meestal niet zo gevaarlijk, maar bijvoorbeeld bij baby-, of rusthuisbezoekjes kan dit ergere gevolgen hebben. Voor baby’s en ouderen zijn bepaalde ziektes nog steeds dodelijk, terwijl ze voor gewone volwassenen niet veel gevolgen hebben.

Voorbeelden

 • Griep: De griep heeft bij volwassenen een korte incubatietijd: 2-3 dagen. Bij jonge kinderen zijn dit er 6. Beide kunnen tijdens die periode al andere mensen besmetten.
  Zijn er zieke kindjes in de klas, maar is jouw kindje nog niet ziek? Hou hem dan toch nog even weg van rusthuizen of de grootouders.
 • Verkoudheid: Er zijn verschillende virussen die verkoudheden veroorzaken. Gemiddeld is de incubatietijd 2-3 dagen en je bent in die periode al besmettelijk.
 • Windpokken: Windpokken doen jaarlijks hun ronde in crèches en kleuterscholen. Ze zijn zo moeilijk onder controle te krijgen omdat ze besmettelijk zijn tijdens de incubatieperiode.
  De incubatieperiode duurt 2-3 weken van het eerste contact tot het verschijnen van het eerste blaasje. Een deel van die periode is het virus besmettelijk: vanaf 2 dagen voor het eerste blaasje verschijnt. Je kindje weghouden van andere kinderen is belangrijk als de blaasjes er zijn, maar ook de dagen ervoor kan het dus al besmettelijk zijn. Hierdoor is het moeilijk onder controle te krijgen.
  Heeft je kindje contact gehad met iemand die windpokken heeft, houd het dan best uit de buurt van zwangere vrouwen en baby’s
 • Coronavirus: Omdat het om een vrij onbekende stam gaat, is nog niet alles geweten over het virus. De incubatietijd is vermoedelijk een week. Nederlandse bronnen schatten ruimer: 2-14 dagen. De besmettelijkheid tijdens de incubatietijd is ook nog onbekend.
 • Zikavirus: Dit virus, dat via muggen en mens op mens wordt doorgegeven, heeft een incubatieperiode van 3-12 dagen. Het gevaar van dit virus is niet zozeer de incubatietijd, maar de tijd na de besmetting: Je kan het virus nog maanden na besmetting doorgeven. Meer info hierover vind je in dit artikel

Samengevat:

Als je besmet bent geweest met een virus of bacteriën, ben je niet direct ziek. In veel gevallen kan je tijdens deze incubatieperiode al anderen besmetten. Dit maakt het soms moeilijk om ziektes te bestrijden. Goede handhygiëne is dus altijd belangrijk om verspreiding te verminderen. Zeker in de winter, als de griep in het land is en er ook vele verkoudheden zijn.
Heb je veel contact gehad met zieke mensen (bijvoorbeeld met griep, windpokken of ander kinderziektes), stel dan contact met gevoelige mensen, zoals baby’s en zwangeren, even uit

Het coronavirus: Hierover doen veel verhalen de ronde, maar over de incubatietijd en besmettelijkheid is nog niet alles bekend. Betrouwbare sites zijn o.a. die van de Belgische overheid: info-coronavirus.be en de website van de WGO: who.int/coronavirus-2019.
Uit de laatste bevindingen blijkt dat het virus het besmettelijkst zou zijn 1 dag voor de symptomen optreden en de eerste dagen na besmetting.

Update 27/7/2020: Asymptomatische besmettingen: Van het Coronavirus is bekend dat je ook besmet kan zijn, zonder symptomen te hebben. Hoeveel procent van de besmettingen zo verloopt, is onbekend. Studies uit het buitenland geven percentages aan tussen de 5 en 30%. Dit betekent dus dat een aanzienlijk deel van de besmette personen geen symptomen heeft en het zonder het te weten kan doorgeven.