Elke baby of peuter heeft hier soms last van: rode, geïrriteerde billetjes. Dit is niet alleen vervelend, het kan ook pijnlijk zijn.
Hieronder lees je tips om het te voorkomen en te behandelen, maar ook wat je moet doen als het ernstiger is.

1. Oorzaken:

Urine, wrijving, warmte, stoelgang, zeeprestjes: dit zijn allemaal mogelijke oorzaken bij rode billetjes. De belangrijkste boosdoener is vocht. Als er te lang of te veel vocht aanwezig is op de huid, dan wordt deze kwetsbaarder. Natte huid verdraagt ook minder wrijving (van de pamper of kleding), waardoor er sneller roodheid ontstaat in de plooitjes.

2. Voorkomen

  • Luierwissel
    Vervang de luiers zeer regelmatig. Bij stoelgang meteen en bij urine elke paar uur. Heeft je kindje diarree, check dan iets regelmatiger. De eerste maanden (als je ’s nachts nog voedingen geeft), kan je best ook ’s nachts de luier vervangen. Zo geef je vocht en wrijving geen kans.
  • Blote poepentijd
    Laat je kindje af en toe even in zijn blote billetjes rondlopen (als het kan natuurlijk) of laat hem wat langer op het verschoonkussen liggen voor je een nieuwe luier aantrekt. Frisse lucht en even geen dikke luier geven de billetjes wat ademruimte
  • Droog
    Droog de billetjes na elke luierwissel en na het badje volledig. Sla ook nooit de plooitjes zoals de liezen over. Dep droog met een zachte doek of blaas/wapper ze droog. Achtergebleven water of zeep geeft sneller irritatie.
  • Keep it simple
    Bij een plasluier zijn Waterwipes of een washandje met lauw water voldoende om te reinigen. Vochtige (zeep)doekjes of reinigingslotion is dan niet nodig.
    Bij stoelgang of de eerste wissel na de nacht, dan reinig je eerst met lauw water en milde zeep specifiek voor baby’s. Vochtige doekjes kunnen hier ook. Nadien altijd met een Waterwipe of washandje met water navegen om zeeprestjes te verwijderen.
    én goed afdrogen 😉
    →Zeeprestjes reageren met urine en stoelgang in de pamper, waardoor er sneller irritatie en roodheid komt.

Luierallergie?
Op mamaforums krijg je vaak als eerste advies bij luieruitslag om van pampermerk te wisselen, voor als er een allergie zou zijn. Dit komt echter zeer weinig voor. Luieruitslag komt bij alle kindjes voor, zelfs als je alle preventieve maatregelen goed toepast.
Heeft je kind opvallend veel last sinds je een nieuw merk gebruikt, dan kan terug wisselen het proberen waard zijn.

3. Genezen

  • Smeren, smeren ,smeren
    Is er lichte roodheid te zien of heeft je baby’tje gemakkelijk last, gebruik dan regelmatig en royaal een luiercrème. Vergeet hierbij de liesjes niet!
    Voorbeelden van eenvoudige crèmes: Dermocrem (in Nederland Sudocrem), Inotyol, Bepanthol, Mustela 123 crème,…
    Gebruik hiervoor geen gewone bodylotion of babycrème: Deze dienen om te hydrateren en vocht vast te houden. Luierwisselcrèmes dienen om vocht en wrijving te verminderen.
    Sprays zoals Uriage Zn CU, Aderma Cytelium en La Roche Posay Serozinc kan je ook gebruiken in plaats van klassieke luiercrème. Zeker bij warm weer zijn deze aangenaam.
  • Skip de doekjes
    Bij luieruitslag kan reinigen met gewone billendoekjes prikken en pijnlijk zijn. Gebruik, zolang er roodheid is, gewone milde zeep en lauw water en bij plasluiers enkel water.
    Zachte zepen heb je van verschillende merken zoals Mustela, La Roche Posay, Louis Widmer,  Naïf, Uriage,…
    Gebruik geen bad-/ of doucheolie op je washandje: deze dienen om een hydraterend laagje achter te laten, wat niet de bedoeling is bij een luierwissel.
  • Blote poepjes: extra time
     je baby’s billetjes na elke wissel een paar minuten extra (5à10) aan de lucht te laten drogen.
  • Let op de voeding
    Heeft je kindje iets gegeten waar hij allergisch aan is (rode mond, zwelling,…), dan zal bij de eerstvolgende stoelgang er ook een reactie kunnen zijn op de billetjes.
    Ook bij peuterdiarree komen problemen met luieruitslag meer voor. Peuterdiarree heeft vaak als oorzaak dat er te weinig vet in de voeding aanwezig is. Heeft je peutertje regelmatig diarree met onverteerde stukjes? Vraag dan advies bij je arts, apotheker of Kind & Gezin over peuterdiarree.

4. Ergere vormen

Soms blijft het niet bij roodheid en bultjes, maar kan de huid echt openliggen en/of kan er een infectie ontstaan.
Hier lees je wat je moet doen bij enkele situaties.

Gekwetste huid

Als je een volle pamper te laat ontdekt of je kindje heeft veel last van diarree, dan kan de huid gekwetst geraken en openliggen. De billetjes zien vuurrood met enkele plekken waar de huid geschaafd is.

  • Gewone reinigingsproducten doen pijn als je ze gebruikt. Zolang de huid gekwetst is, gebruik je best een liniment.
    Liniment is een mengsel van kalkwater en (olijf)olie. Hiermee kan je de huid reinigen en stoelgang verwijderen zonder zeep. Dit is niet pijnlijk en verzacht ook onmiddellijk.
    Uriage, Mustela en Galenco hebben allemaal liniment in hun assortiment.
  •  Laat de huid goed drogen aan de lucht of dep voorzichtig droog (niet wrijven!)
  • Bij rauwe, open huid zal je zien dat klassieke luiercrème niet op de huid blijft. In de plaats daarvan kan je een verzachtende en uitdrogende spray of lotion gebruiken. Cytelium van Aderma Serozinc van La Roche Posay of CU-ZN van Uriage zijn voorbeelden. Je kent deze misschien omdat ze ook worden gebruikt bij windpokken.

Gist- of schimmelinfectie

Gisten en schimmels komen van nature voor op ieders huid, maar als de huid gekwetst is, dan kunnen ze soms overgroeien en een ontsteking vormen.
Het begint met enkele rode puntjes, maar kan snel overgaan naar felrode huidplooien en puntjes over heel de luierstreek.

  • Wissel je luiercrème tijdelijk voor Daktozin pasta. Gebruik deze 2-3 x per dag.
  • Pas daarnaast alle bovenstaande stappen toe (extra goed drogen, zeep minderen,…)
  • Was je handen goed en let op de handjes/tutjes van je kind. Deze infectie is besmettelijk en is ook de oorzaak van spruw in het mondje.
  • Wasbare luiers? Was ze tijdelijk op 60°C-90°C: De sporen van gist en schimmel overleven lagere temperaturen.

5. Wanneer naar de dokter

Algemeen: als het gelijk is aan of erger is dan stadium 4 in de tekening onderaan.
Is het minder erg, maar gaat het met bovenstaande stappen na 2 dagen niet beter, dan ga je ook naar de dokter.

Wanneer nog:

  • Bijkomende klachten zoals uitslag op andere lichaamsdelen of koorts
  • Blaasjes, korsten of vochtige wondjes
  • Twijfel of vermoeden van onderliggend probleem zoals peuterdiarree of allergie

Veel huidaandoeningen lijken op elkaar, maar worden anders behandeld. Kom bij twijfel langs in de apotheek of vraag raad aan je arts. Door naar je verhaal en symptomen te luisteren, kunnen we beter een gepaste behandeling voorstellen.