!Belangrijk: neem de tabletten nooit op eigen houtje in!
Jodium is, in hoge dosissen, ook een toxisch product. Het innemen zonder reden kan je schildklier beschadigen.
Wacht altijd af tot de overheid signaal geeft om ze in te nemen.

Snelle weetjes over Jodium

 • Op de dozen staat een productiedatum en GEEN vervaldatum.
  Er zijn momenteel doosjes van 2010 en 2017 beschikbaar en beide zijn nog goed. Ze worden jaarlijks getest en pas als men ziet dat ze niet meer goed zijn, worden er nieuwe geproduceerd. Iedereen binnen een bepaalde afstand van nucleaire sites (zoals de kerncentrale in Doel) krijgt dan ook een uitnodiging om nieuwe te halen.
 •   Ze werken enkel op de schildklier.
  In geval van een nucleaire ramp kan radioactief jodium vrijkomen en dit is schadelijk voor onze schildklier. Door de jodiumtabletten in te nemen, is je schildklier beschermd tegen het radioactieve jodium. Het beschermt niet tegen andere mogelijke radioactieve stoffen of andere lichaamsdelen.
 • Hoe ouder je bent, des te minder effect jodium heeft.
  Bij kinderen en jongvolwassenen is de schildklier nog niet verzadigd met jodium en kan radioactief jodium veel schade aanrichten. Hoe ouder je wordt, des te meer verzadigd ze is. Een hoge dosis jodium op zich is niet gezond om in te nemen, dus voor mensen boven de 40 is het niet aangewezen om de jodiumtabletten in te nemen, in geval van een nucleaire ramp. Bij hen is het risico op nevenwerkingen van de jodiumtabletten groter. Door de verzadiging van “oudere” schildklieren en sowieso lagere kans op schildklierkanker, heeft innemen geen zin (behalve bij eventuele zwangerschap of borstvoeding)
  Mocht er een nucleaire ramp zich voordoen, dan zullen experten bekijken wie de jodium moet innemen.
 • Mensen met schildklierproblemen moeten extra oppassen.
  Mensen met schildklierproblemen verwerken jodium anders dan andere mensen. Voor hen kunnen de jodiumtabletten ook schadelijker zijn dan voor de algemene bevolking. Bekijk met je huisarts wat je moet doen.
 • Wat doet jodium in de schildklier?
  Jodium is nodig voor de vorming van schildklierhormoon in je lichaam.
 • Waarom bestaan de jodiumtabletten?
  Ze zijn op de markt gekomen om mensen die in de buurt (binnen 20km) van een nucleaire site wonen, te beschermen. Dit zijn onderzoekssites zoals die in Mol en kerncentrales zoals die in Doel. Als er iets misloopt op één van deze plekken, dan beschermen de jodiumpillen tegen schildklierproblemen. Die schildklierproblemen kunnen ontstaan door radioactief jodium.
 • Wanneer moet je ze nemen?
  Als er in een nucleaire site ooit iets ernstigs gebeurt, wordt door de overheid via alle mogelijke kanalen een bericht rondgestuurd om ze te nemen. Als er iets gebeurt op zo’n plaats en de overheid vraagt niet om ze te nemen, doe het dan niet. Het is enkel in specifieke gevallen nodig en beschermt enkel tegen radioactief jodium, niet tegen andere stoffen of gevaren.
  Ze zijn er ook niet om ons te beschermen tegen zaken zoals kernbommen of om preventief in te nemen bij dreiging van bepaalde landen.

Meer info: Brochure nucleair risico