Opgelet: Wijziging goedkeuringen van attesten

Gebruikt u een geneesmiddel dat enkel terugbetaald is mits bijkomend attest van de mutualiteit?
Dan is er recent iets veranderd:Tijdens de corona-periode werden bijna alle attesten automatisch verlengd, zodat u niet onnodig naar de dokter of mutualiteit moest gaan.Attesten van 1 jaar, waren hierdoor soms 2 of 3 jaar geldig.Die regeling is nu afgelopen en je moet terug zelf de vervaldatums van je attesten in het oog houden!Enkele voorbeelden: Xarelto, Rilatine, Lixiana, Eliquis, Sumatriptan, Cimzia, Humira, chronische pijn,…

Extra: vraag uit de apotheek
Waarom heb ik een attest nodig, als ik al een voorschrift heb?

Sommige geneesmiddelen zijn verkrijgbaar met een voorschrift, maar enkel terugbetaald voor bepaalde ziektes en aandoeningen.Die diagnose moet eerst gesteld worden door een arts (specialist). De terugbetaling krijg je nadat je arts een aanvraag heeft gemaakt voor de adviserend geneesheer van je mutualiteit.
Soms zijn er bijkomende voorwaarden:

 • eerst andere (goedkopere) opties geprobeerd
 • de ernst van je ziekte (bijvoorbeeld dementie, chronische pijn en migraine)
 • fysieke parameters zoals nierfunctie en suikerspiegel (bepaalde diabetesmedicatie)

Is de adviserend geneesheer het eens met jouw arts, dan krijg je een attest voor terugbetaling.

Enkele voorbeelden:

 • RilatineEr is enkel terugbetaling mogelijk voor kinderen en jongeren met ADHD die is vastgesteld door een psychiater of volwassenen met narcolepsie. Volwassenen met ADHD kunnen het nog wel kopen met een voorschrift, maar voor hen is er momenteel geen terugbetaling voorzien.
  De apotheek en de mutualiteiten weten niet wie er ADHD, narcolepsie of een andere aandoening heeft, dus om de terugbetaling te kunnen uitvoeren, is er een extra attest nodig, naast het voorschrift.
 • Ozempic
  Dit middel is nu geregeld in het nieuws door tekorten omdat het off-label wordt gebruikt om te vermageren.
  Mensen met diabetes krijgen het volledig terugbetaald, als ze voldoen aan enkele bijkomende voorwaarden. Bijvoorbeeld dat ze minstens 3 maanden andere geneesmiddelen hebben geprobeerd, hun BMI hoog is én hun bloedwaarden nog niet voldoende verbeterd zijn.
  Mensen die het gebruiken om te vermageren krijgen geen terugbetaling.
  Mensen met diabetes hebben dus een bewijs nodig dat ze voldoen aan deze vereisten. Dit kan zo’n attest zijn of een zorgtraject*

*Zorgtrajecten