Slaaptips voor studenten

Je kent het wel: De vooravond van een examen en je hebt nog 1/3 cursus om af te werken. Nachtje door doen of niet?

Nachtje door of niet?

Wij raden af om een hele nacht door te studeren voor een examen. Dit om 3 redenen:

1. Je hebt slaap nodig om je cursusinhoud te onthouden. Slaap helpt om de gebeurtenissen van overdag een plaats te geven en vast te leggen. Slaap je niet, dan gaat een deel van wat je hebt gestudeerd verloren én zullen je herinneringen vaag en verwarrend zijn. Je hebt ook meer kans op de fameuze black-out; waarbij alle inhoud van je hersenpan tijdelijk gewist lijkt te zijn.

2. Je onthoudt geen nieuwe dingen: Die laatste nacht nog een nieuw stuk cursus proberen blokken? Volgens een Amerikaans onderzoek is het tijdsverspilling. Iets nieuws leren zonder het met slaap vast te leggen, lukt niet (om dezelfde redenen als punt 1).
Is het een klein stuk cursus?
Ga gewoon slapen en hoop dat de meeste vragen over de rest van de leerstof gaan. Door te slapen zal dat deel toch al iets beter in je hoofd zitten.

3. Het is net alsof je dronken bent: Blijf je langer dan 19 uur aan één stuk wakker dan reageren je hersenen zoals je zou hebben gedronken. Niet ideaal dus om een examen in te vullen.
Je gaat door slaaptekort ook foute inschattingen maken. Heb je een praktisch examen of een examen met oefeningen: wees dan zeker goed uitgerust. Zaken die normaal vanzelfsprekend zijn, vervagen als je te weinig slaapt en absurde berekeningen lijken dan weer plots super logisch.

Nog enkele slaaptips

Slaap voldoende:
Te weinig slapen is slecht voor je algemene gezondheid:
Probeer dus niet te beknibbelen op het aantal uren slaap om enkele extra uurtjes per dag te kunnen studeren. Heb je normaal 8 uur nodig, houd je hier dan aan en probeer niet plots te overleven op nachtjes van 6 uur.
De examens duren nog enkele weken en als je nu al kampt met een slaaptekort, dan is de kans groot dat je de laatste vakken niet haalt.
Door te weinig te slapen kan je onder andere last krijgen van gewichtstoename, depressieve gevoelens en over-emotioneel worden. Je gaat je slechter in je vel voelen en minder goed kunnen studeren.
Te weinig slaap zorgt bij sommige studenten ook voor angsten en paniekaanvallen.

Doe af en toe een dutje
Zit je een uur na je middageten steeds te knikkebollen?
Doe gewoon een dutje. De vermoeidheid rond drie uur in de namiddag is iets dat bij alle mensen voorkomt en een dutje is een perfecte manier om hiermee om te gaan. Dat uurtje ben je toch niet productief, want je bent meer bezig met jezelf wakker te houden dan met je cursus.
Door even te slapen, ga je bovendien de leerstof van de voormiddag beter onthouden.

Drink geen cafeïne (en alcohol) na 16u
Cafeïne is een goed hulpmiddel voor studenten om alert te blijven, maar het moet beperkt worden vanaf de namiddag. Die straffe koffie of energiedrank na het avondeten om nog goed door te gaan, laat je beter achterwege.
Een studie van het Amerikaanse Journal of Clinical Sleep Medicine heeft namelijk aangetoond dat cafeïne innemen 6 uur voor je gaat slapen je slaap nog met 1 uur verkort. Ze bekeken ook het effect van cafeïne 3 uur en 1 uur voor het slapen: Hoe dichter voor het slapen je het drinkt, des te korter je effectieve slaap wordt.
Alcohol?
Zowel alcohol als cafeïne verslechteren de kwaliteit van je slaap. Je slaapt bijvoorbeeld ondieper. Voor studenten een slecht idee omdat je dan zaken minder goed onthoudt.
Het is verleidelijk om voor het slapen nog een glaasje wijn te drinken omdat het de zenuwen wat kan verminderen en je er sneller door in slaap valt. De slaap die je krijgt is minder diep en alcohol vermindert ook je REM slaap. Hierdoor wordt je suf wakker en ben je overdag minder geconcentreerd.