Do’s en don’ts bij zonnebrand

Wat te lang in de zon gezeten of net niet genoeg zonnecrème gesmeerd?
Met onze tips kan je je huid optimaal verzorgen en de schade beperken.
Herstel en verzacht je huid in no time met onze top 5 do’s en 5 don’ts.

Do:

 • Koel je huid zo snel mogelijk af: Dit beperkt de schade. Natte washandjes, ijsblokjes, je aftersun uit de koelkast,…
 • Smeer: Is je huid wat rozig; dan zijn de meeste aftersuns goed om je huid te verzorgen en vervelling tegen te gaan. Is ze rood en warm of geïrriteerd dan gebruik je best een product voor (lichte) brandwonden zoals Flamigel, Lamiderm of Flamaspray. Deze zijn krachtiger dan een aftersun en op één nacht kan je huid er al een stuk beter uitzien. Deze producten mag je meermaals per dag in een dikke laag aanbrengen.
 • Drink extra water: Verbrandde huid trekt vocht naar zich toe om te kunnen herstellen dus je hebt extra water nodig voor de rest van je lichaam en voor een snellere genezing.
 • Blijf uit de zon: Zolang je huid rood of geïrriteerd is, is de zon te vermijden. Je huid is gekwetst dus heeft tijd nodig om te herstellen.
  + Bruin vervelde delen  niet bij: Zijn sommige delen van je huid witter doordat ze verveld zijn, weet dan dat die stukken extra kwetsbaar zijn voor zonneschade. Ook voor schade op lange termijn zoals versnelde veroudering: Zo ontstaan vaak de eerste rimpel-decolletés! Dek ze dus af met kleding en/of gebruik een factor 50.
 • Draag losse kleding: Liefst van ademende, natuurlijke materialen zoals katoen. Synthetische stoffen en strakke kleding houdt warmte vast en dit vertraagt ook weer de genezing. Een leuke outfit na je stranddag is top, tot je begint te zweten. Je huid gaat extra jeuken en trekken door zweet. Te strakke kledij schuurt ook en kan de huid extra beschadigen.

Don’t:

 • Alcohol drinken: Alcohol droogt uit: ben je verbrand en ga je alcohol drinken; dan is je kater extra hevig de dag nadien en zal je huid trager herstellen.
 • Je huid scrubben of met sterke zepen wassen: Is je huid aan het vervellen dan is het verleidelijk om de losse velletjes weg te scrubben om snel terug mooi de zon in te kunnen. Doe dit niet: je huid moet op eigen tempo herstellen. De nieuwe huid onder de nog vaste stukken, is nog te kwetsbaar om al aan de buitenwereld bloot te stellen.
 • Blaren openprikken of trekken: Zelfde verhaal als hierboven: laat de natuur zijn werk doen, ook al gaat het traag.
 • Olie of vette producten (vb. vaseline) smeren: Is je huid verbrand, dan wil je ze misschien goed te voeden met een vet product of huidolie. Vet en olie houden warmte vast, waardoor ze een oncomfortabel gevoel zullen geven en je huid ook trager afkoelt en geneest. Hou het bij producten op waterbasis zoals gels, lotions en melken.
 • DIY: Zelf aftersun maken met producten uit de keuken, zoals die instagram-post. Plantjes in je tuin verzamelen voor in bad zoals op youtube. Een oud apotheekzalfje, waar je niet meer van weet waar het voor diende, gebruiken,…Ben je niet 100% zeker van een product, laat het dan links liggen en behelp je enkel met een koude douche. Veel producten en planten hebben een omgekeerd effect en kunnen bovendien je brandblaren infecteren.Twijfel? Vraag dan even raad aan je apotheker, daar zijn we voor!

Extra tips: Wanneer moet je naar de dokter:

 • Als je blaren hebt op een groot deel van je lichaam (zeker als het meer dan 20% van je huid is!)

 • Als je ook nog andere klachten krijgt zoals koorts, erge pijn, hoofdpijn, verwardheid, misselijkheid of koude rillingen.

 • Als er een mogelijke infectie is op de blaren. Tekenen kunnen o.a. een slechte geur, troebel vocht, vreemde kleur of zwelling en een kloppend gevoel zijn.