Alles wat je moet weten over foliumzuur tijdens de zwangerschap

Het is belangrijk bij een zwangerschapswens om meteen met foliumzuur te starten. Er mag niet gewacht worden tot men effectief zwanger is…

In dit artikel beantwoorden we deze 5 veelgestelde vragen:

  • Wat is foliumzuur?
  • Waarom is het belangrijk?
  • Waarom moet je het al voor je zwanger bent innemen?
  • Is het nodig bij een gezonde, gevarieerde voeding?
  • Welk supplement moet je kiezen?

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een vitamine en is ook bekend als vitamine B11 of B9. Een vitamine is een stof die ons lichaam nodig heeft, maar zelf niet kan aanmaken. We moeten ze via de voeding zien op te nemen.

Waarom is foliumzuur belangrijk?

Foliumzuur heeft een rol in de aanmaak van rode bloedcellen, DNA en andere bouwstenen van het lichaam. Bij een volwassene kan een tekort bloedarmoede, ontstekingen van de tong en maag- en darmproblemen geven.
Tijdens de zwangerschap is foliumzuur ook erg belangrijk: Het is betrokken bij de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg.
Een hazenlip en open ruggetje zijn bekende aandoeningen die voorkomen als er een tekort is aan foliumzuur tijdens de zwangerschap.

Waarom moet ik het al voor de zwangerschap innemen?

Veel vrouwen hebben een lage voorraad aan foliumzuur en de behoefte tijdens de zwangerschap verdubbelt. Hierdoor is je reserve snel uitgeput. Vanaf dat je zwanger wil worden, moet je dus al je voorraad voldoende zien aan te vullen. 
Het is vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap een belangrijke vitamine. Aangezien veel dames al enkele weken zwanger zijn voor ze het effectief doorhebben, komen zij dus soms te laat als ze pas starten met een kuur op het moment dat ze het weten. 

Ik eet gezond, heb ik het dan wel nodig?

De behoefte van een gewone volwassene is 200 microgram en van een zwangere vrouw 400 microgram per dag. Een verdubbeling dus.
Er zijn heel wat voedingsmiddelen waar foliumzuur in voorkomt, maar ons lichaam neemt het slecht op en koken maakt de vitamine stuk.
Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die veel foliumzuur bevatten:

 

  • Groenten en Fruit

    • 100 g gekookte asperges bevat 149 microgram
    • 100 g spinazie (ongekookt) bevat 194 microgram
    •  Andere bladgroenten zoals boerenkool “kale” en rucola bevatten een gelijkaardige hoeveelheid. Een gemiddelde zak spinazie of rucola uit de supermarkt weegt 200 g
    • 1 grote sinaasappel bevat 55 microgram
    • 100 g gekookte spruiten bevat 60 microgram (1 spruit weegt ongeveer 15 g, dus 6-7 spruitjes = 100 g )
    • 100 g gekookte broccoli bevat 65 microgram
  • Peulvruchten:

    • Kikkererwten: 200 microgram per 100 g
    • Erwt (vers) 60 microgram per 100 g
    • Linzen: 35 microgram per 100 g
  • Andere

    • Eén ei bevat 24 microgram
    • Brood (per 100 g): wit: 20 microgram,  bruin:  28 microgram, meergranen: 90 microgram, rogge: 20 microgram
      1 snee brood is ongeveer 35 g
    • Noten (per 100 g) Pecannoten: 40 microgram, hazelnoten: 50 microgram,  pinda’s: 30 microgram
      Een (kleine) handvol noten is ongeveer 30 g

Laten we eerlijk zijn: Er zijn weinig zwangere vrouwen die dagelijks een volle zak spinazie eten of bijvoorbeeld 4 sinaasappels en 5 sneden meergranenbrood. Om zeker te zijn, neem je dus best een extra supplement.

Welk supplement moet ik kiezen?

Er zijn verschillende soorten supplementen op de markt. 
Allereerst moet je een specifiek supplement voor de zwangerschap kiezen. De klassieke multivitaminen zoals die van Omnivit, Centrum of Supradyn bevatten wel foliumzuur, maar hier zit ook vitamine A in en dit mag maar beperkt ingenomen worden tijdens de zwangerschap. De hoeveelheid foliumzuur is vaak ook onvoldoende.
Eet je verder gezond, dan is een supplement met enkel foliumzuur (400 microgram) genoeg, Folavit is een bekend voorbeeld.
Er zijn firma’s op de markt zoals B-fer, Omnibionta Pronatal, Vinalac of Gestarelle die het foliumzuur combineren met andere vitamines en ook soms omega 3.
Heb je nog tekorten of twijfel je aan je voedingsgewoontes, kies dan zoiets. Wij adviseren eigenlijk om, wanneer je stopt met anticonceptie, je vitaminegehaltes even te laten controleren in je bloed bij de huisarts of gynaecoloog. Dan weet je meteen waar je voorstaat en of je naast foliumzuur nog iets anders nodig hebt. (vitamine D bijvoorbeeld)

Extra tip:

Neem even de tijd om je voedingsgewoontes te bekijken: Je behoefte aan andere vitaminen en mineralen is ook verhoogd. Denk maar aan ijzer, calcium, jodium, vitamine D en omega 3. Houd eens een weekdagboekje bij van alles wat je eet en reken uit of je van alles voldoende binnenkrijgt. Voedingscentrum.nl is een goede en betrouwbare website om per voedingsmiddel de gehaltes te bekijken of per vitamine te vinden in welke voeding het te vinden is. Je dit ook altijd samen met een diëtist doen, als je onzeker bent.
Een voorbeeld: Omega 3 is, vooral in het 3e trimester, belangrijk voor de hersenontwikkeling. Je vindt het in o.a. vette vis, bepaalde noten en zaden. Eet je dit niet regelmatig? Probeer dan elke dag enkele walnoten te eten of vervang je vaste slaolie door lijnzaadolie.