De 10 foutste gezondheidshypes van de afgelopen 10 jaar

Dieet- en andere hypes komen en gaan, de ene al gekker dan de andere. Denk maar aan detoxpleisters voor je voeten en zwarte tandpasta. Wij selecteerden de 10 foutste gezondheidshypes van het voorbije decennium.

1. Detoxpleisters voor je voeten
Je kleeft ze ’s avonds onder je zolen en ’s ochtends sta je ontgift en gezuiverd op.
Deze pleisters verwijderden wat eelt, maar zuiverden vooral je bankrekening.

2. Appelazijn drinken voor je ontbijt
Drink appelazijn voor je ontbijt en je valt kilo’s af omdat je maag krimpt en je honger stilt.
De enige verklaring waardoor je op deze manier afvalt, is omdat je er een maagzweer aan overhoudt.

3. Actieve kool, OVERAL
Gezichtscrèmes, dieetpillen, tandpasta, roomijs … Aan alles werd actieve kool toegevoegd, zogezegd voor de zuiverende werking ervan.
Vroeger werd actieve kool weleens toegediend na een vergiftiging, in de hoop het vergif uit je maag te vangen in de kool. Die is poreus en absorbeert veel. Deze aanpak was evenwel niet zo betrouwbaar. Bovendien had je 10 tabletten per inname nodig. Die paar milligram ‘actieve’ kool in je crème of tandpasta geven enkel een leuke zwarte kleur, maar doen verder niets.

4. Prehistorische diëten
Caveman, paleo, neanderthaler, … Het zijn allemaal dieethypes gebaseerd op het idee dat we moeten eten zoals de oermensen. Vlees, noten en fruit vormen de basis, terwijl granen, aardappelen en verwerkt voedsel uit den boze zijn.
Wat al deze diëten vergeten te vermelden, is dat de gemiddelde mens in de prehistorie slechts 25 jaar oud werd. Voeding is natuurlijk maar één factor die een invloed heeft op je levensverwachting. Maar je kan moeilijk beweren dat je lang en gezond zal leven dankzij een dieet waarmee de originele ‘deelnemers’ op hun dertigste al hoogbejaard waren.

5. Oil pulling
Poets je tanden niet, maar spoel je mond met olie. Zo krijg je wittere tanden en bestrijd je meteen ook de bacteriën.
Dit is wetenschappelijk niet bewezen. Bovendien neem je op deze manier niet bepaald een frisse start van de dag.

6. Naar de spa voor een vitaminebaxter
Op Instagram zagen we sommige influencers met een baxter in hun arm in de spa vertoeven. Ze waren niet ziek, ze kregen gewoon een vitamineboost en meer energie.
Dit is een dure manier om vitamines aan je urine toe te voegen. De meeste vitamines en mineralen waarvan je geen tekort hebt, plas je gewoon uit. Vitamines die je wel kan opslaan, kunnen bovendien schadelijk zijn in hoge dosissen.
Zo’n behandeling kost trouwens 200 tot 400 euro. Met dat bedrag koop je heel wat verse groenten en fruit. Of je besteedt die centjes aan een dagje spa, zonder naalden. Dat geeft je ook energie.

7. Gluten = slecht
Ban gluten uit je leven. Je voelt je fit, valt af, en op de koop toe zijn al je maag/darmproblemen opgelost.
Een hele voedingsgroep schrappen, is nooit een goed idee. Gluten negeren is ook alleen zinvol voor mensen met een allergie of intolerantie (en dat zijn er niet zo veel).
7b. Hetzelfde met lactose: enkel links laten liggen bij een allergie of intolerantie.
Iedereen heeft weleens last van een opgeblazen gevoel, krampen of winderigheid, maar lactose en gluten zijn zelden de oorzaak daarvan.

8. Parabenen = slecht
Iedereen moet parabenen vermijden, want je kan er zwaar allergisch op reageren.
Parabenen zijn de meest gebruikte en best bestudeerde bewaarmiddelen in cosmetica en voeding. Sommige mensen zijn hieraan allergisch, wat ook het geval is (en vaak nog meer) bij alle andere bewaarmiddelen. Bovendien werden alternatieve bewaarmiddelen minder onderzocht en zijn ze vaak niet zo doeltreffend.

9. Lightproducten zijn gezonder
Wie lightproducten eet of drinkt, is gezonder.
In een eerder artikel las je waarom lightfrisdrank niet beter is dan de gewone variant. Ook voor andere voeding geldt: light is niet altijd gezonder. In sauzen en chips wordt het verlaagde vetgehalte bijvoorbeeld vervangen door meer suiker en zout. In koekjes vervangen producenten de suiker dan weer door meer verzadigd vet en kunstmatige zoetstoffen.

10. Vaccins veroorzaken autisme
De schadelijkste mythe van deze lijst.
In de jaren 90 werd een paper gepubliceerd die suggereerde dat er een link was tussen het mazelenvaccin en autisme bij 12 kinderen. Later kwam aan het licht dat die conclusie fout was. Dat kwam onder andere omdat de kinderen speciaal waren geselecteerd en het ‘onderzoek’ was betaald door tegenstanders van vaccinaties. Het artikel werd ingetrokken, maar het kwaad was geschied. Bijna 20 jaar later baseren nog veel mensen zich op dit foute artikel om vaccins te demoniseren.