Krijg je diabetes van 1 glas frisdrank per dag?

Elke dag frisdrank drinken, is ongezond. Dit weten de meeste mensen wel. Maar hoeveel is te veel?
En wat met fruitsap en light frisdrank?
Een Amerikaanse studie heeft gedurende tientallen jaren 175 000 proefpersonen opgevolgd en hun eetgewoontes en gewicht bijgehouden. Hun conclusies zijn verrassend:

Frisdrank

Diabetes en frisdrank

Bij mensen die meer dan 100 ml frisdrank per dag dronken, zag men dat er na 4 jaar 16% meer diabetes type 2 voorkwam dan bij mensen die minder frisdrank dronken. 100 ml is een half glas, dus we kunnen wel zeggen dat je kans op diabetes omhoog gaat vanaf 1 glas frisdrank per dag.
Dat is sneller dan je zou verwachten!

Fruitsap

Bij fruitsappen zagen de onderzoekers een gelijkaardig effect. We zien fruitsap vaak nog als een gezonde keuze, terwijl dit niet het geval is. Vers fruitsap bevat veel vitamines en kan je hierom nog redelijk gezond noemen, maar voorverpakte sappen en smoothies zijn dit eigenlijk niet. Ze bevatten minstens evenveel suiker als frisdrank en moeten op dezelfde manier bekeken worden: iets voor af en toe.
Fruitsap bevat, net als cola, per glas gemiddeld 20 gram suiker en smoothies soms meer dan 30 gram. Dit zijn 8 klontjes suiker per glas!

Kunstmatig gezoete dranken

Dit zijn o.a. de Lights en de Zero’s van deze wereld, maar we vinden zoetstoffen soms ook terug in drankjes gericht op kinderen en zogenaamde vitamine-waters.
Vanaf 100 ml kunstmatig gezoete dranken per dag, zag men na 4 jaar 18% meer diabetes type 2 dan bij mensen die dit niet dronken.
Als je diabetes wil voorkomen, zijn dit dus geen goede alternatieven voor gewone frisdrank.

Waarom zoetstoffen de kans op diabetes type 2 verhogen, is nog niet helemaal opgehelderd. Deze en andere studies tonen wel een verband tussen overgewicht en het vaak drinken van frisdrank, zowel light als gesuikerde. Overgewicht is een gekende risicofactor voor diabetes type 2. Je frisdrank vervangen door light versies zou weinig effect hebben op je gewicht.
Verder zijn er onderzoeken die aangeven dat zoetstoffen de darmflora aantasten en hierdoor de kans op diabetes stijgt.

Wat drink je dan wel?
Water is eigenlijk de enige echt gezonde keuze. Frisdranken en sappen, met suiker of zoetstoffen, zijn geen onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Ze zijn goed voor af en toe, maar niet voor de dagelijkse dorst. Ongezoete thee en koffie kunnen ook, al moet je hier dan weer letten op de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt!

Verrast door dit artikel?
Of twijfel je aan je kennis over diabetes?
Via deze link kan je je kennis op een leuke manier testen.
https://werelddiabetesdag.diabetes.be/