De Ramadan is begonnen en dit is een periode waarbij veel mensen van de moslimgemeenschap vasten.
Ook mensen met diabetes kunnen ervoor kiezen om deel te nemen aan deze vastenperiodes. Als ze dit doen, dan moeten ze vooraf bekijken wat ze met hun medicatie moeten doen, en of het mag van hun arts.
Als de ziekte niet onder controle is, of er zijn onderliggende problemen zoals nierfalen, dan kan het gevaarlijk zijn om te vasten.
Hieronder bekijken we de verschillende medicatie voor diabetes en wat je moet doen als je vast.

Belangrijk punt is alvast dat je naar je lichaam moet luisteren. Heb je symptomen van een hypoglycemie, of is je suikerspiegel te laag volgens je bloedglucosemeter, eet dan iets of drink een gesuikerde drank. Hypoglycemie is schadelijk voor je lichaam op korte en lange termijn.

Insuline

Mensen met diabetes type 1 nemen best een maand vooraf contact op met hun arts, omdat hun insulinedosering moet aangepast worden doorheen de dag.
Dit geldt eveneens voor mensen met ernstigere vormen van diabetes type 2, waarbij insuline nodig is. Ook bij hen moet de dosis aangepast worden tijdens het vasten.
Insuline regelt de suikerspiegel in het bloed. Eet je een langere periode niet (en gebruik je wel insuline), dan kan je suikerspiegel te laag worden en is er gevaar voor hypoglycemie (hypo).
Eet je meer dan anders tijdens de Suhoor en Iftar (maaltijden bij zonsopkomst en ondergang) en gebruik je je gewone dosis insuline, dan heb je weer kans op hyperglycemie.

Start dus niet met vasten voor je je huisarts of endocrinoloog hebt gesproken.

Orale medicatie

Als je vast, dan moet je orale medicatie waarschijnlijk worden aangepast aan de maaltijden.

De meest voorkomende vind je hier:

  • Metformine: ‘s ochtends en ‘s avonds nemen en niet ’s middags.  Eventueel, als er een middagdosis wegvalt, moet de avonddosis verhoogd worden. Doe dit in samenspraak met je arts.
    Als je ’s middags niet eet, maar wel de medicatie neemt, dan kan je hypoglycemie krijgen.
  • Unidiamicron: beter ‘s avonds dan ‘s ochtends innemen.
    ’s Ochtends innemen kan ervoor zorgen dat gedurende de dag de suikerspiegel te laag wordt (hypo), en je onwel wordt.
  • Novonorm: voor of bij eten innemen.
  • Jardiance: beter ’s avonds dan ’s ochtends innemen.
    Dezelfde reden als bij Unidiamicron

Staat jouw medicijn er niet tussen? Bespreek het met je arts en apotheker.
Er zijn nog veel geneesmiddelen voor diabetes die minder vaak voorgeschreven worden. Als ze hier niet tussen staan, betekent het niet dat er geen aanpassing nodig is!

Glucose meten

  • Meet tijdens het vasten je glucose iets vaker, zo zie je op tijd of je hypo- of hyperglycemie hebt.
    Je kan ook hypo-of hyperglycemie hebben zonder dat je het voelt. Dit kan op langere termijn schadelijk zijn. Sommige geneesmiddelen onderdrukken de symptomen hiervan, dus je voelt het niet altijd zelf. Bijvoorbeeld sommige medicatie voor het hart en bloeddruk doen dit, zoals carvedilol, propranolol, captopril, lisinopril,…
  • Meet ook 2u na de maaltijd en/of een half uur ervoor
    Zijn de waarden niet goed, pas dan je maaltijden aan of bekijk met je dokter of je medicatie kan aangepast worden. Vb. heb je volgens de meting voor het eten te lage waarden, eet dan iets vroeger om hypoglycemie te voorkomen.

Meer info of anderstalige info?

Op deze website vind je meer info in verschillende talen en ook info over wat je best eet tijdens de  2 maaltijden:

Diabetes.org/ramadan