Sneltest, zelftest, antigeen, antilichaam, PCR,…
Alle Covid-testen op een rij en info over het coronacertificaat of paspoort.

Verschillende testen

Zelftest

Een zelftest is een test die je zelf kan uitvoeren, zonder een medisch opgeleid persoon.
De zelftesten die nu op de markt zijn, geven een actieve besmetting weer door antigenen op te sporen.
Ze zijn snel (resultaat binnen 15-30min) en goedkoop, maar niet zo nauwkeurig als een PCR test.
De zelftests worden ondiep (ongeveer 2cm) in de neus afgenomen met een korte wisser. Er bestaan ook zelftesten op sputum, maar die zijn momenteel minder in gebruik.
Meer info over het gebruik vind je hier.

Sneltest

Een sneltest is, net als een zelftest, een snelle test die antigenen opspoort. De wisser wordt dieper in de neus gebruikt. Er bestaan ook sneltesten die in de keel worden afgenomen. Deze test moet afgenomen worden door een getraind gezondheidsprofessional. Dit type test kan je vanaf 12 juli in sommige apotheken laten afnemen.
Houdt onze website of sociale media in het oog voor meer info hierover.

De sneltesten en zelftesten zijn minder gevoelig dan PCR testen. Test je positief, dan ben besmet en moet je in quarantaine (en je huisarts op de hoogte brengen).
Test je negatief, dan ben je waarschijnlijk niet besmet.  Er is een kans dat je wel besmet bent, maar te weinig virus in je lichaam hebt voor de test om te detecteren. Dit kan bijvoorbeeld als je test in het begin van een infectie.

PCR test

De PCR test is de meest gebruikte en nauwkeurige test. Deze laat je afnemen bij een arts of een testcentrum. De test heeft geen onmiddellijk resultaat. Je afgenomen staal gaat naar een labo, waar door middel van PCR (Polymerase Chain Reaction) genetisch materiaal van het virus wordt opgespoord. Deze test is gevoeliger en nauwkeuriger dan de andere testen. Hij is ook duurder en trager (resultaat na 1-2dagen).

Antilichaamtest

De bovenstaande testen detecteren allemaal virusdeeltjes en gaan een recente infectie kunnen opsporen. Een antilichaamtest gaat na of je immuunsysteem antilichamen heeft aangemaakt tegen het virus. Dit gebeurt niet direct bij een besmetting, dus deze test kan niet gebruikt worden om een actieve infectie op te sporen. Het duurt 1-3 weken voor deze worden aangemaakt. Je kan zien of je antilichamen hebt en weet daardoor of je (in het recente verleden) besmet bent geweest. Deze tests gebeuren op je bloed en er bestaan zelftests.
Deze zelftests worden vooral online verkocht, dus vergis je niet tussen deze en de gewone zelftest als je wil nagaan of je corona hebt.
Meer info over antigenen, antilichamen of antistoffen vind je hier

Coronacertificaat en reistesten

Om een reis naar het buitenland te maken, heb je een certificaat nodig
Er zijn 3 certificaten mogelijk:

  •  Het vaccinatiecertificaat: Dit certificaat kan je aanvragen 2 weken na je laatste vaccin en is 1 jaar geldig.
  • Het testcertificaat: Dit certificaat toont een negatief resultaat van een COVID-19 test aan. Zowel een PCR test als een antigeen test kan hiervoor in aanmerking komen en is 72 uur geldig.
    ! De antigeentest betreft een sneltest, uitgevoerd door een gezondheidsprofessional. De zelftesten zijn hiervoor niet geldig.
  • Het herstelcertificaat Dit certificaat kan aangevraagd worden door iemand die minstens 11 dagen hersteld is van COVID-19 na een positieve test. Dit certificaat is 180 dagen geldig.

Alles certificaten zijn te downloaden als QR-code via de app CovidSafeBE of via de website mijngezondheid.be
Meer info: ec.europa.eu

De regels om een land binnen te komen en om nadien terug naar België te reizen veranderen regelmatig. De regels hangen o.a. af van het aantal besmettingen in de bestemming, maar ook van de besmettingen in het land waarvan je vertrekt.
Check altijd ruim vooraf de huidige regels. Een goede, actuele website is https://reopen.europa.eu/nl

Houdt onze website en sociale media in het oog voor info over sneltesten in de apotheek.