5 tips om vlekkeloos zelfbruiner te gebruiken.

De lente is volop aan de gang, het zonnetje schijnt en de eerste korte jurkjes worden bovengehaald. Een likje zelfbruiner kan helpen om je nog bleke benen wat kleur te geven.
Hieronder staan onze tips voor een egaal resultaat:

 1. Kies het juiste product:
  Er bestaan verschillende types zelfbruiner en het is belangrijk om te weten wat je smeert. Je hebt bijvoorbeeld de graduele zelfbruiners. Zij geven een subtiele kleur die sterker wordt met het aantal keer dat je het aanbrengt. Je hebt ook afwasbare en niet afwasbare producten.
  Bij afwasbare producten zie je meteen de kleur die je aanbrengt dus je kan ook direct zien of je de kleur gelijkmatig hebt aangebracht. Ze is afwasbaar, dus je kleur blijft niet lang zitten en bij sommige producten krijg je vlekken als je zweet.

  Oeps!

  De niet afwasbare zelfbruiners komen het vaakst voor. Deze dringen in de bovenste huidlaag en je ziet het resultaat pas na enkele uren.
  Ze blijven langer, maar heb je een foutje gemaakt, dan zie je het ook pas later. Veel voorkomend hierbij zijn de oranje vlekken tussen de vingers, zoals op de foto.

 2. Bereid je huid goed voor:
  Na de winter is je huid vaak droog, met soms enkele uitgedroogde plekjes. Op drogere delen van je huid krijg je een vlekkerig resultaat als je daar zelfbruiner aanbrengt.
  Hydrateer je huid vooraf voldoende en gebruik ook een scrub om de dode huidcellen en ruwe plekken te verwijderen, dan kan de zelfbruiner daar niet in opstapelen en donkere vlekken geven. Hydrateren doe je best de dag of avond vooraf.
  .
 3. Neem je tijd:
  Snel even aansmeren en hopen op het beste is riskant. Neem je tijd om het product overal gelijkmatig aan te brengen. Vooral ter hoogte van plooien zoals je enkels en knieholten is het belangrijk om het gelijkmatig uit te strijken. Smeer het van je enkels uit over je voeten zodat je daar al geen ophoping hebt. Blijf even rechtstaan om het te laten drogen want als je gaat zitten, kan het in je knieholten weer fout verdeeld geraken.
  Kleed je ook pas aan als je huid helemaal droog is.
  Breng het in dunne laagjes aan. Liever 2-3 keer een klein beetje verdelen en wat langer bezig zijn, dan 1 dikke laag proberen uitsmeren. De tint zelf verschijnt pas na enkele uren. Heb je het ergens te dik aangebracht, dan krijg je enkele uren later strepen of donkere vlekken op die plaats.
  Een goede manier om te weten of het ergens dikker is aangebracht, is door te voelen of het overal even snel opdroogt. Stukken waar je huid nog vochtig of plakkerig aanvoelt, terwijl de rest droog is, hebben een te dikke laag gekregen en hier kan je best nog even verder uitsmeren.
  .
 4. Als het snel moet gaan:
  Kies een getinte bodylotion of vermeng je zelfbruiner met een neutrale bodylotion. De kleur zal minder uitgesproken zijn, maar de kans op vlekken ter hoogte van droge zones is kleiner. Wees extra voorzichtig bij gekende droge plekjes zoals je ellebogen en knieën. Vermeng je een product tussen je handen;  kijk dan zeker bij tip 5!
  .
 5. Denk aan je handen:
  Doe juwelen vooraf uit, want daaronder kan het product ophopen en vlekken geven. Was je handen nadien grondig; vooral tussen de vingers en aan de zijkanten van je polsen en droog ze extra goed af. Als je het product op je handen niet meer ruikt na het wassen, zit je meestal goed. Blijft de geur nog hangen, dan kan het dat je de dag nadien vlekken hebt omdat er nog ergens restjes zitten.

Getest en goedgekeurd:

In de apotheek vind je verschillende merken met goede zelfbruiners (ook voor de gevoelige huid).

bruinen zonder zon

Ons kastje vol zelfbruiners

 • Klassieke crèmes die ook meteen hydraterend werken zijn die van Avène, La Roche Posay, Nuxe en Louis Widmer.
 • Deze producten werken gradueel: Je kan je kleur opbouwen door het verschillende dagen na elkaar te gebruiken.
  Louis Widmer heeft handige minitubes voor het gelaat.
 • Uriage en Bioderma beide een mist op de markt gebracht: Je vernevelt het product gelijkmatig over je lichaam en hoeft je handen niet vuil te maken.
 • Van het merk Prevens bestaan er ten slotte doekjes met bruinen zonder zon: die geven een zeer gelijkmatig resultaat.