Op 15 september vindt de zogenaamde “demineralisatie van het voorschrift” plaats.
We moeten van papieren naar digitaal voorschrijven overstappen.
Vanaf die datum zijn er verschillende manieren om een voorschrift te krijgen en gebruiken.
De bedoeling van de overheid is om af te stappen van papieren versies, dus dat is niet meer de standaard.

3 mogelijkheden:

  1. Via een app
  2. Op je identiteitskaart
  3. Papier
  1. Via een app:

Je kiest voor 100% digitaal: Je kan verschillende apps downloaden waarop je voorschriften te zien zijn. Die toon je dan met je smartphone aan de apotheker en via een code kan de apotheker dat voorschrift uitvoeren.
Voorbeelden:

  1. Op je identiteitskaart

Als je liever geen app gebruikt, dan kunnen je voorschriften op je elektronische identiteitskaart (eID) gezet worden. Je laat je eID lezen in de apotheek en zij kunnen de voorschriften met jou bekijken en uitvoeren.
Zelf kan je op websites als mijngezondheid.be en myhealthviewer je voorschriftjes bekijken om te zien wat je nog hebt openstaan.

  1. Op papier

Niet iedereen heeft gemakkelijk toegang tot internet en/of een smartphone. Je kan nog steeds een papieren bewijs van je voorschriften aan je arts vragen. Daar staat dan alles op, zoals in het verleden.
Artsen worden aangemoedigd om elektronisch voor te schrijven, maar ze mogen een papieren voorschrift niet weigeren wanneer je hierom vraagt.

Veelgestelde vragen:

Ik neem veel medicatie, hoe weet ik waarvoor ik nog voorschriften heb?
Via de website mijngezondheid.be kan je al je voorschriften zien. Ook in de apps kan je ze overlopen. In de apotheek kunnen we je eID inlezen en samen de voorschriften bekijken.

Kan ik ongebruikte voorschriften laten afdrukken in de apotheek?
Neen, dit is niet voorzien in het programma. We kunnen de voorschriften bekijken, maar er is geen afdrukmogelijkheid. Dit is ook niet de bedoeling, omdat het net om een papierbesparende ingreep gaat.
Je kan ze wel zelf thuis afdrukken via  o.a. mijngezondheid.be of COZO.

Hoelang is een voorschrift geldig?
De geldigheid verandert niet: standaard is een voorschrift 3 maanden geldig. Je kan aan je arts vragen om een voorschrift te verlengen: een arts kan een voorschrift tot 1 jaar geldig maken.
De apotheker kan een voorschrift niet verlengen!

Ik heb geen computer of smartphone, wat moet ik doen?
Dan kunnen je voorschriften via je identiteitskaart uitgevoerd worden. Je kan daarnaast nog steeds aan je arts een papieren bewijs van je voorschriften vragen, waar alles zoals voordien opstaat.  Je moet het zelf wel vragen, het wordt niet meer standaard afgedrukt.

Ik ga meestal naar de apotheek voor mijn ouders, hoe verkrijg ik hun voorschriften?
Voorlopig kan je dan best hun eID meenemen naar de apotheek of ze papieren voorschriften laten vragen bij de dokter. Er wordt gewerkt aan een manier om familie of mantelzorgers te registreren, zodat zij online toegang krijgen tot de voorschriften van diegene waarvoor ze zorgen.
Voor minderjarige kinderen is deze optie er al.