Er komen nieuwe regels voor de geldigheidsduur van voorschriften.
Tot nu toe waren terugbetaalde voorschriften 3 maanden geldig en niet terugbetaalde waren langer geldig. Wou je een terugbetaald product kopen met een voorschrift ouder dan 3 maanden, dan kon dit, maar je moest het zelf betalen.

Vanaf  1 november 2019 zijn alle voorschriften 3 maanden geldig. Erna kunnen ze niet meer gebruikt worden, terugbetaald of niet.
Momenteel werken de meeste artsen al met de elektronische voorschriften. Je krijgt een papieren “bewijs van voorschrift” mee. Met de code die daarop staat, kan je apotheker het elektronisch voorschrift online ophalen van een server en daarvan de geneesmiddelen meegeven. Het elektronische is het echte voorschrift, niet het papier.

Vanaf 1 november verdwijnen de vervallen elektronische voorschriften van de server, waardoor de apotheker ze niet meer kan ophalen. Het papieren bewijs dat je als patiënt krijgt, is niet geldig als het elektronisch voorschrift niet opgehaald kan worden.

Dag op dag:

Tot nu was een voorschrift 3 maanden geldig + de maand waarin het geschreven was.
Had je een voorschrift van 15 januari; dan was dat geldig tot eind april.
Vanaf november wordt het 3 maanden dag op dag. Krijg je een voorschrift op 15 januari, dan is dit geldig tot 15 april.

Uitzonderingen:

Een arts kan een voorschrift langer of korter geldig maken. Hiervoor moet hij het extra veld onderaan invullen (elektronisch, niet met een pen).
Een voorschrift kan bijvoorbeeld korter geldig gemaakt worden als de arts vindt dat je het product na een bepaalde datum niet meer nodig hebt.
Krijg je bijvoorbeeld antibiotica voor een oorontsteking maar ga je ze niet halen bij de apotheek, dan is het niet te bedoeling om ze een maand later voor een andere infectie toch te gaan kopen.
Een voorschrift kan langer geldig gemaakt worden, bijvoorbeeld door artsen waar je niet zo vaak naartoe moet, zoals specialisten waar je maar 1 x per jaar op controle gaat. Als die vinden dat je het geneesmiddel een jaar mag nemen zonder consultatie, dan kunnen ze het voorschrift tot max. een jaar geldig maken.
Een voorschrift verlengen, kunnen artsen nu ook al, maar je moet er zelf naar informeren omdat dit nog niet echt ingeburgerd is.

Overgangsperiode:

Vanaf 1 november komt er ook een nieuw model voor voorschriften. Artsen worden verplicht om dit te gebruiken vanaf 1 januari 2020. November tot eind januari wordt een overgangsperiode waarin oude en nieuwe versies gebruikt mogen worden.
Voor huisbezoeken en artsen die bijna met pensioen gaan, zullen hier ook uitzonderingen op komen.

Nog vragen?
Aarzel dan niet om ons te contacteren