Apotheekkastje: Wat heb je nodig voor een baby?

Ben je zwanger, dan wordt je overspoeld door reclame en mails met lijsten van wat je allemaal zeker nodig hebt na de geboorte. Meestal zijn dit folders van je ziekenfonds, reclame van babywinkels en lijstjes op mama-websites.
Wat er vaak ontbreekt op die lijsten zijn producten die je nodig hebt als je kindje ziek zou worden.
Een loopneusje, ontstoken oogje of koorts,… Elk kleintje krijgt er vroeg of laat last van. Bespaar jezelf heel wat stress door enkele basics al op voorhand aan te kopen.

Wat je zeker nodig hebt:

Fysiologisch water: Een onmisbaar product om in huis te hebben als je een baby’tje hebt. De handigste vorm zijn plastic ampullen zoals Physiologica of Physiodose. Je kan het gebruiken om het neusje te reinigen, de oogjes te spoelen en het mag bijvoorbeeld ook om wondjes schoon te maken.
In de winter zijn grotere flacons zoals Sterimar of Physiomer het beste om de neus te reinigen en vrij te maken bij verkoudheden.

Vitamine D: Vanaf de geboorte en tot een kindje 6 jaar is, wordt er aanbevolen om vitamine D te geven. In het begin in druppeltjes (zoals Dcure, D-ixx of Davitamon), nadien zijn er smelttabletjes. Hier lees je meer over vitamine D

Een koortswerend middel: Voor de allerkleinsten is paracetamol (in siroop of suppo’s) het enige veilige middel. Voorbeelden zijn Perdolan en Dafalgan siroop.
Je moet niet bij de minste verhoging een koortswerend middel geven, maar je gaat het gegarandeerd nodig hebben in het eerste levensjaar.
Je hebt de keuze uit siroop en suppo’s. Onze voorkeur gaat uit naar siroop omdat je dit exact kan doseren volgens het gewicht van jouw kindje. Suppo’s zijn minder nauwkeurig om te doseren.
Ibuprofen (Nurofen) mag niet gebruikt worden bij baby’s beneden 6kg of bij windpokken. Dit is ook belastend voor de maag dus je kindje moet goed kunnen eten als je het wil geven (dit geldt ook voor de suppo’s!).
Lees hier meer over pijnstilling bij jonge kinderen.

Luiercrème: Je staat versteld van het aantal luiers je per dag nodig hebt. Bij elke luierwissel wil je de billetjes ook reinigen en hierdoor kan er snel irritatie en roodheid ontstaan. Een goede basis luiercrème is dan onmisbaar. Goede voorbeelden zijn die van Bepanthol, Inotyol of Dermocrem. Daktozin pasta is goed als er ook een gist of schimmel aanwezig is. De billetjes zijn dan niet enkel rood of geïrriteerd.

Waterwipes: Het is niet altijd nodig om vochtige doekjes met zeep te gebruiken. Die kunnen irritatie geven en laten zeeprestjes achter op de huid. Waterwipes zijn een goed alternatief om op een zachte manier de huid te reinigen of te verfrissen. Ze bestaan voor 99% uit water en bevatten geen zeep of reinigingsproducten.  In sommige materniteiten vervangen ze de klassieke doekjes volledig.

Ontsmettingsmiddel: De meeste mensen hebben wel een ontsmettingsmiddel achteraan hun apotheekkastje staan, maar dit is meestal vervallen. Bijvoorbeeld Isobetadine blijft maar 6 maanden goed na openen en niet tot de vervaldatum die op de fles staat! Ook ontsmettende crèmes zijn maar beperkt houdbaar (fucidine bijvoorbeeld maar 6 weken).
Kijk dit dus even na voordat je kindje er is. Er bestaan ook kleurloze en zachtere ontsmettingsmiddelen zoals bijvoorbeeld Cedium of Diaseptyl, Isobetadine is niet geschikt voor baby’s en jonge kinderen.

Optioneel:

  • Hoestsiroop
  • Een neuspeertje
  • Vitamine K (enkel bij borstvoeding)
  • Iets tegen krampjes
  • Protectis
  • ORS
  • Glycerinesuppo’s
  • Badolie en bodylotion
  • (als je hem nog niet kreeg in het ziekenhuis: een thermometer)

Tot slot:

Voor flesvoeding weet je waarschijnlijk al dat je bij je apotheker terecht kan voor goed advies en de juiste producten. Weet dat je in de apotheek ook alle benodigdheden vindt om borstvoeding te geven. Je kan er bijvoorbeeld afkolftoestellen huren (of kopen). Deze zijn doorgaans binnen een paar uur leverbaar. Ook borstkompressen, tepelzalven, tepelhoedjes,… zijn hier te vinden.