Bewaring en onderhoud van mondmaskers

De mondmaskers gaan nog een tijdje in ons leven blijven. Een degelijke manier om ze te bewaren en onderhouden, is nodig. Een paar maskers die in de auto of handtas rondslingeren, is niet meer afdoende.
Met 25 collega-apotheken bekeken we hoe we er zelf mee omgaan. Zo kwamen we tot onderstaande richtlijnen.

Kleine herhaling:

Tijdens onze pauzes worden de maskers veilig bewaard: mondmaskermuur apotheek Eliaerts, Antwerpen

  • Raak de buitenkant van je masker niet aan, want daarop kunnen ook virusdeeltjes zitten. Raak je het masker wel aan, reinig dan je handen. 
  • Social distancing en handhygiëne blijven de efficiëntste maatregelen. Handen wassen is beter dan ontsmettende gels (handgels Test-aankoop). Zeep is namelijk efficiënter. 
  • Probeer onnodig fysiek contact te beperken, ook binnen je bubbel. Familiale broeihaarden lagen mee aan de basis van de tweede golf.
  • Denk ook aan zaken waarbij je voordien misschien niet stilstond: hetzelfde mes gebruiken, een glas doorgeven met ongewassen handen,…
  • Gebruik jij een mondmasker correct? test het hier

Bewaren

Een masker moet je elke keer na gebruik wassen. Wegwerpmaskers moeten na 4 tot 6 uur dragen de vuilbak in.
Uit onze interne enquête blijkt dat er ook uitzonderingen zijn. Vandaar enkele richtlijnen om de maskers te bewaren.
Belangrijk: een masker dat je een hele dag hebt gedragen, moet je absoluut vervangen. Het wordt vochtig van je adem en kan een biotoop worden voor bacteriën en schimmels.
Geen enkel masker is 100% ondoorlatend, hoe langer je het draagt, des te groter de kans dat het virus ook aan de binnenkant van je masker komt.

  • Thuis

Woon je alleen, dan is het voldoende om ervoor te zorgen dat de buitenkant van je masker nergens mee in contact komt.
Woon je samen, dan is het belangrijk om maskers niet uit te wisselen. Ze mogen elkaar ook niet raken. Leg ze dus niet samen op het schoenenkastje of hang ze niet allemaal aan de deurklink.
In verschillende apotheken werken we met persoonlijke bakjes of haakjes (foto) om de maskers op te bergen tijdens pauzes. Ze bewaren in een (papieren) zakje, is ook een optie. Plastic is minder goed, want dan kan het vocht nergens naartoe.
Voorzie bijvoorbeeld 3 zakjes per persoon. Het virus kan 3 dagen overleven buiten het lichaam. Via een bakje of zakje dat je meerdere dagen na elkaar gebruikt, kan het virus zich dus ook verspreiden.

  • In de was

Gebruik eventueel een apart wasmandje of zakje om de maskers in te bewaren tot ze gewassen worden. Zitten ze tussen de rest van de vuile was, dan moet je extra aandacht besteden aan handhygiëne.

  • In de auto

Ook hier zijn zakjes of bakjes een oplossing. Elke dag je masker op dezelfde plaats leggen (bijvoorbeeld aan de spiegel hangen) is niet 100% veilig.

  • Onderweg

In grote delen van het land moet je op het openbaar een masker opzetten of er op z’n minst eentje op zak hebben. We zien in de apotheek veel mensen hun masker uit hun broekzak of handtas opvissen en het snel opzetten. In diezelfde zak zitten meestal nog een portefeuille, gsm, voorschrift, … Al die zaken kunnen het virus meedragen door contact met het masker (of omgekeerd).
Doe het masker in een apart zakje of doosje voor je het wegmoffelt.
Een goede optie is een brillenhoesje, een zakje met trekkoord of een enveloppe.

Wil je het masker even afzetten (bijvoorbeeld om snel iets te drinken)? Uit onze enquête blijkt dat de meeste mensen het dan aan één oor laten hangen.

Kleine tip tussendoor:

Hoe weet je of je een degelijk masker hebt?
Een test (zowel voor stoffen als wegwerpmaskers): probeer een lucifer of kaarsje uit te blazen terwijl je het masker draagt. Lukt dit niet of heel moeilijk, dan heb je een masker van een degelijke stof. Gaat het vrij vlot, dan is je masker veel te doorlatend.

Onderhoud

Enkele algemene don’ts:

Alcohol op maskers sprayen ter vervanging van een wasbeurt of om wegwerpmaskers langer te dragen.
Het is niet bewezen dat het werkt en dit kan wegwerpmaskers ook poreuzer maken
Maskers op hoge temperatuur “steriliseren”
—— – Strijken
—— – Microgolfoven
→ Absoluut niet doen bij wegwerpmaskers wegens brandgevaar. Strijken van stoffen maskers kan enkel als het op het label staat.
In de diepvries/koelkast steken
→ Heeft geen enkel effect.
Wassen in ontsmettingsmiddelen
→ Gewone zeep is zeer effectief. Veel ontsmettingsmiddelen (Dettol, Hac,…) zijn dat niet.

Wegwerpmaskers

De meest voorkomende wegwerpmaskers (de chirurgische) moet je eigenlijk na vier uur vervangen.
Zet je het masker alleen op om even naar de winkel te gaan, dan kan je onderstaand stappenplan volgen om het te hergebruiken.
We raden deze methode evenwel niet aan. Koop liever wasbare maskers.

  • Bewaar het masker afgesloten (bakje, haakje, zakje), maar ademend (geen plastic ziplock)
  • Bewaar het apart gedurende 3 dagen (zolang overleeft het virus)
  • Bewaar het niet samen met andere maskers
  • Gebruik deze methode niet meermaals na elkaar

Stoffen maskers

Na elk gebruik moet een stoffen masker gewassen worden. Uit onze enquête blijkt ook dat alle apothekers dit doen nadat ze het een dag gedragen hebben. Een deel van de apothekers (zeker tijdens de hittegolf was dat het geval) vervangt zijn/haar masker 2-3 keer per dag. Enkel bij een kort winkelbezoek wordt bovenstaand stappenplan weleens gebruikt.

Hieronder staan de wasvoorschriften van de overheid:

Maskers Federale overheid
Hier zijn de wasvoorschriften anders: op 30°C met zeep, bij voorkeur handwas én geen droogkast of strijkijzer.
De reden staat ter discussie: De antibacteriële laag van het masker zou stuk gaan boven 30°C, maar we dragen het tegen een virus, waardoor het nut van die laag twijfelachtig is.