Corona update:  nieuwe wetenschappelijke bevindingen

Elke dag leren we meer over het virus, hieronder staan enkele van de laatste nieuwe bevindingen, zoals risicofactoren en verspreiding via de lucht. We bekijken ook enkele veelbesproken actuele items zoals vitaminesupplementen, mondwaters en mogelijke bescherming door het griepvaccin.

In dit artikel:

  1. Vitamines
  2. Risicofactoren: zwangerschap & levensstijl
  3. Griepvaccin
  4. Mondspoelmiddelen
  5. Verspreiding door de lucht

1. Vitamines en corona

Net als tijdens de eerste golf krijgen we veel vraag naar vitamines en supplementen om corona te bestrijden. Tot op heden werd er evenwel nog niet veel gevonden dat volgens de wetenschap helpt. De twee meest besproken supplementen zijn vitamine C & D:

Vitamine C
Bij het begin van de coronacrisis was vitamine C het topsupplement. Hoge dosissen zouden niet alleen preventief maar ook behandelend werken.
De waarheid:
Preventief: Voor virale infecties wordt vitamine C al jaar en dag aangeprezen om sneller te genezen. Maar hoe meer studies hierover gebeuren, des te minder bewijs er opduikt. Ook voor corona bestaat hierover geen bevestigend onderzoek.
Behandelend: In de allereerste studies naar remedies in China en Frankrijk werden hoge dosissen vitamine C toegevoegd aan de andere geneesmiddelen die werden getest in verschillende ziekenhuizen. De resultaten van de diverse studies vielen tegen. Bovendien is vitamine C nooit alleen getest, enkel samen met andere therapieën. Over vitamine C op zich kunnen we dus geen conclusies trekken.

Vitamine D
Recent werden twee studies gepubliceerd (een Spaanse en een Belgische) waarbij de onderzoekers vaststelden dat mensen met een groot vitamine D-tekort zwaarder getroffen worden door het coronavirus.
Van vitamine D weten we al langer dat het een rol speelt inzake immuniteit.
In de winter heeft ongeveer 40% van de Belgische bevolking een vitamine D-tekort. Meestal geldt: hoe ouder de persoon, hoe groter het tekort. Vraag meer info in de apotheek voor een gepast supplement, als je denkt dat je een vitamine D-tekort hebt.
Vitamine D beschermt of geneest je niet, maar studies geven wél aan dat de ziekte mogelijk minder ernstig verloopt als je geen vitamine D-tekort hebt.

2. Risicofactoren: nieuwe inzichten

Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat sommige mensen een grotere kans hebben om te overlijden aan het coronavirus. Klik hier voor een gedetailleerde lijst.

Risicofactor: Zwangerschap
Eerst werd gedacht dat zwangerschap geen verhoogd risico inhield. Maar een grootschalig Amerikaans onderzoek wees uit dat ook zwangere vrouwen een hoger risico lopen om in het ziekenhuis te belanden. Bij gewone (gezonde) vrouwen is de kans op een ziekenhuisopname 0,39%. Bij zwangere vrouwen stijgt de kans naar 1,05%. Het algemene risico is dus laag, maar stijgt in verhouding sterk tijdens de zwangerschap.
Als zwangere vrouw ben je dan ook best extra voorzichtig met wie je contact hebt op de werkvloer of in je vrije tijd.
Er is tot dusver nog geen bewijs dat het virus gevaarlijk is voor het ongeboren kind.

Risicofactor: Levensstijl
Bij de hoogrisicogroepen horen rokers, mensen met obesitas, mensen met hart- en vaatziektes en mensen met diabetes type 2.
Naast roken zijn de meeste van deze risicofactoren te wijten aan een slechtere levensstijl zoals weinig beweging en slechte voeding.
Deze gezondheidscrisis kan een extra motivatie zijn om dit aan te pakken.
Stoppen met roken, beginnen te sporten, de voedingsgewoontes onder de loep nemen, …
Deze factoren beheers je zelf  in de strijd tegen corona. Heb je begeleiding nodig? Praat erover met je arts of apotheker, of contacteer een diëtist of coach. Veel diëtisten en personal coaches bieden momenteel online begeleidingen aan, waardoor de drempel (en kostprijs) een stuk lager is.

3. Griepvaccinatie en corona

De krantenkoppen waren groot en de Facebookposts gingen viraal: Laat je vaccineren tegen de griep, dan ben je meteen beschermd tegen corona.

Hoe zit het werkelijk?
Eerst en vooral: griep- en coronavirussen zijn geen familie van elkaar, dus het griepvaccin kan niet voorkomen dat je corona krijgt.
Aan de universiteit van Florida onderzochten ze 2000 mensen die de voorbije maanden besmet waren geraakt. 214 van hen hadden het jaar voordien een griepvaccin gekregen. De onderzoekers merkten dat er bij die mensen vaak minder erge complicaties optraden na de besmetting met het coronavirus. De onderzoekers hopen nu op een verband tussen het griepvaccin van het jaar eerder en het coronavirus, maar geven wel aan dat het te vroeg is om conclusies te trekken. Ook al omdat het aantal onderzochte personen hiervoor te klein is.
Conclusie: er is één onderzoek dat een mogelijk verband aantoont tussen griepvaccinatie en een mogelijk minder ernstig verloop van een coronabesmetting. Extra onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

Ben je jonger dan 65 en heb je verder geen risicofactoren? Laat de griepvaccins dan even aan de mensen die het echt nodig hebben. Meer info hierover vind je hier: Griepvaccins

4. Mondspoelmiddelen en corona

Wie recent naar de tandarts ging, merkte allicht een nieuwe routine: voor de behandeling vraagt de tandarts je om je mond te spoelen met een ontsmettend middel.
Van sommige ontsmettende mondspoelmiddelen weet men dat ze ook werken tegen virussen. Als een besmette persoon zijn mond spoelt met zo’n middel, dan verspreidt hij tijdelijk minder virusdeeltjes.
Er bestaat momenteel geen onderzoek dat zegt dat mondspoelingen preventief werken. Je mond spoelen om het virus niet te krijgen? Het is niet bewezen dat zoiets mogelijk is. Ook omdat je het virus vaak via je neus (en soms ogen) binnenkrijgt.
Deze informatie is wel nuttig voor mensen die in quarantaine zitten met een besmette huisgenoot. Als de besmette persoon zijn mond regelmatig spoelt met zo’n middel, verspreidt hij minder virusdeeltjes in huis en beschermt hij zijn omgeving beter.
Welke middelen zijn de beste? Bekijk het samen met je apotheker. Vitis, Perio-aid en Listerine worden vaak vermeld op nieuwssites, maar niet al hun producten bevatten ontsmettende bestanddelen en bovendien zijn het niet altijd de juiste.

5. Verspreiding door de lucht

Nu wordt meer en meer duidelijk dat er wel degelijk een verhoogd risico is op besmetting in de horeca en fitness/sportcentra. Verschillende buitenlandse onderzoeken geven aan dat de besmetting daar plaatsvindt via de lucht. De uitgeademde lucht van een besmet persoon kan een groot deel van een ruimte bereiken. Is de ruimte slecht verlucht, dan kan het virus zich daar gemakkelijk verspreiden. Dit ondanks maatregelen inzake afstand en handhygiëne.
Zo is er een contactonderzoek uit Hong Kong over een lokaal restaurant: alle mensen die tussen een besmette persoon en de ingang van het aanzuigsysteem van de verluchting zaten, geraakten besmet. Mensen die in hetzelfde restaurant aan de andere kant van de patiënt zaten (en waar de lucht dus niet voorbij circuleerde) waren niet besmet.
Klik hier voor een studie naar verspreiding in de lucht.
Mag het wat eenvoudiger?
Boredpanda heeft enkele handige animaties gemaakt:
Boredpanda.com/indoor-spreading

Dit soort onderzoeken hebben invloed op hoe we in de toekomst moeten omgaan met bijvoorbeeld werkplekken, openbaar vervoer en thuissituaties.
Afstand, maskers en handhygiëne zijn momenteel de hoekstenen van onze omgang met het virus, maar correcte verluchting zou hier ook bij moeten horen.