Omdat we na tijdens deze donkere wintermaanden wel een opkikkertje kunnen gebruiken, komen we de volgende weken met een reeks over natuurlijke producten die kunnen helpen bij o.a. stress, angst, slaapproblemen en neerslachtigheid.
De eerste in onze lijst is Valeriaan:

Valeriaan

We beginnen deze reeks over superplanten met een stinkerdje: Valeriaan.
Valeriaan is een kruid waarvan de wortel de geneeskrachtige werking heeft. Hij heeft een sterke, muffe geur, die katten even hard aantrekt als kattenkruid (laat geen theezakje onbewaakt achter, je kat scheurt het open om erin te rollebollen!). De thee hiervan werkt zeer goed, maar de smaak is iets minder. Vandaar dat de meeste supplementen tabletten of capsules zijn. Of dat de thee wordt gecombineerd met andere (beter geurende) planten.

Werking:

De plant heeft een ontspannende werking, zonder sederend te zijn. Het is één van de weinige planten die echt geregistreerd is als geneesmiddel omwille van de bewezen effectiviteit.
Als je het gebruikt voor het slapen, dan verkort de inslaaptijd en de slaap zelf verbetert ook.
Overdag kan het gebruikt worden bij stress of lichte angstproblemen.
Het wordt bijvoorbeeld ook aangeraden bij mensen die niet kunnen slapen door malende gedachten: Blijf je ‘s nachts lang wakker liggen omdat je je gedachtentrein niet kan stoppen? Dan is valeriaan het proberen waard.
Nevenwerkingen:
Het werkt niet verslavend en maakt niet suf bij gebruik overdag. Mogelijke nevenwerkingen kunnen hoofdpijn en maaglast zijn.
Interacties:
Er zijn momenteel geen interacties met andere geneesmiddelen gekend.

Echte valeriaan

Voorbeelden:

Sedistress, Valdispert, Dormiplant