Omdat we tijdens deze donkere wintermaanden wel een opkikkertje kunnen gebruiken, komen we de volgende weken met een reeks over natuurlijke producten die kunnen helpen bij o.a. stress, angst, slaapproblemen en neerslachtigheid.

Sint-janskruid

Sint-janskruid is een kruid met gele bloemetjes, herkenbaar aan de fijn geperforeerde blaadjes, vandaar ook de Latijnse benaming: Hypericum perforatum.

Werking

Dit is één van de bekendste planten die gebruikt wordt bij depressie. Voor matige en ernstige depressie test de plant beter dan placebo. Er zijn bovendien studies die aangeven dat het vergelijkbaar is met klassieke antidepressiva.
St-janskruid wordt over het algemeen veel beter verdragen dan klassieke antidepressiva, dus het is een degelijk alternatief. Het nadeel aan deze plant is dat er veel interacties zijn met andere medicatie. Dit wil zeggen dat het de werking van andere geneesmiddelen verstoort. Dit is o.a. het geval bij medicatie voor epilepsie en anticonceptie. Voor je St-janskruid start, kan je dit best met je apotheker bespreken om na te gaan of er geen interacties zijn met je vaste medicatie.

Nevenwerkingen
Aan de sterkere werking hangen ook meer nevenwerkingen dan bij andere planten, maar nog steeds minder dan klassieke antidepressiva.
Mogelijke nevenwerkingen zijn o.a. misselijkheid, hoofdpijn, droge mond, vreemde dromen en gevoeligheid aan zonlicht (sneller verbranden).

Interacties
Dit zijn er heel wat en ook de belangrijkste reden dat het niet zo vaak gebruikt wordt, ondanks de goede werking.
O.a. met medicatie voor epilepsie, anticonceptie, andere antidepressiva, bloedverdunners,… De lijst is enorm lang. Als je St janskruid wil nemen, maar je ook andere medicatie neemt, overleg dan altijd eerst met je arts of apotheker. Of overweeg een ander supplement zoals saffraan

Voorbeelden

Hyperiplant, Hyperi-max, Soria Hyperico