Je loopt te hoesten, wanneer moet je naar de dokter?
* Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor de Covid-pandemie*
Bij vermoeden van covid is een (zelf)test en contact met de dokter nog steeds aangeraden.
Je loopt al verschillende dagen te hoesten, ook ‘s nachts houdt het gekuch je uit je slaap.
Wanneer is het tijd om naar de dokter te gaan?
Hoest na verkoudheid
De meest voorkomende hoest in de winter is hoest na een verkoudheid. Nadat je verstopte neus eindelijk vrij is, kan je nog dagenlang met een vervelende hoest rondlopen. Een hoest kan, bij een normale volwassene, tot 3 weken duren na een verkoudheid. Heb je verder geen klachten, dan kan de dokter je niet helpen en moet je geduld uitoefenen. Eventueel een siroop nemen om de symptomen te verlichten, kan wel. Hoe je de juiste kiest, lees je hier.
Krijg je in die periode koorts of ben je ook verzwakt (extreem moe, snel buiten adem,…) dan is het wel raadzaam om naar de dokter te gaan. Ook als je andere symptomen hebt (moeilijk of piepend ademen, pijn op de borst of rug,…) kan je best even langs je huisarts. Bij gewone volwassenen is een hoest zelden ernstig. Algemeen geldt dat je best een dokter bezoekt als je hoest langer dan 3 weken aanwezig blijft.
Risicogroepen
Er zijn mensen waarvoor het toch raadzaam is om sneller naar een dokter te gaan: de zogenaamde risicogroepen. Bij hen treden er vaker complicaties op. Zij zijn ook vatbaarder voor surinfecties: bacteriën en virussen die ziektes veroorzaken omdat je lichaam al verzwakt is.
Behoor je tot één van de volgende groepen, dan moet je sneller naar een dokter met je hoest:
Heb je
- Astma of COPD
- Een lage weerstand
- Medicatie die je immuumsysteem onderdrukt (na transplantatie, reumatoïde artritis, ziekte van Crohn,…)
- Behandeling voor kanker
- HIV/AIDS
- Een leeftijd boven 75 jaar
Dan kan je best sneller naar een arts gaan, omdat de kans op complicaties groter is.
Andere oorzaken
Je kan ook zonder een verkoudheid te hebben, last hebben van een storende hoest. Enkele voorbeelden:
- Allergische hoest:
Dit is een hoest die vooral ‘s nachts optreed. Kom je overdag in contact met iets waarvoor je allergisch bent, kan nachtelijk hoesten een vertraagd symptoom zijn. Mensen met een ernstige pollenallergie of allergie voor huisdieren zullen dit wel herkennen.
Met de juiste medicatie voor je allergie verdwijnt dit type hoest doorgaans vanzelf. - Hoest als nevenwerking van medicatie:
Sommige medicijnen hebben hoest als nevenwerking: Bij een specifieke groep bloeddrukverlagers, de zogenaamde “ace-remmers” komt dit voor bij 10% van de gebruikers. Hun naam eindigt meestal op “-pril”
Voorbeelden zijn Lisinopril (Zestril), Ramipril (Tritace), Enalapril, Perindopril (Coversyl),…
Ook een geneesmiddel voor epilepsie, Keppra, kan bij ongeveer 10% van de gebruikers een droge hoest veroorzaken.
Er zijn nog andere geneesmiddelen waarbij dit voorkomt maar dit is dan bij minder dan 5% van de patiënten. Heb je een hoest sinds je een nieuw geneesmiddel bent gestart? Vraag dan raad bij je apotheker of arts, zij kunnen zeggen of de hoest een gekende nevenwerking is en bekijken of er alternatieven zijn. - Roken is ook een bekende oorzaak van aanhoudende hoest.
Mensen die roken, blijven vaak langer rondlopen met een hoest als ze verkouden zijn. Zij lopen ook een groot risico om COPD of “rokerslong” te ontwikkelen.
Rook je al lang en zit je al meerdere maanden met een hoest? Hier vind je meer info over COPD
Wil je je hoest wat verlichten? Lees hier hoe je de juiste hoestsiroop kiest.