Omdat we tijdens deze donkere wintermaanden wel een opkikkertje kunnen gebruiken, komen we de volgende weken met een reeks over natuurlijke producten die kunnen helpen bij o.a. stress, angst, slaapproblemen en neerslachtigheid.

Meidoorn

De meiboom of crataegus is minder bekend bij het grote publiek, maar staat toch in de top van vaak voorgeschreven planten. Deze struiken en bomen vind je in België vaak terug in hagen en aan bosranden. Ze zijn herkenbaar aan hun sterk geurende witte bloemen, doornen en felrode vruchtjes. Ze zijn onderdeel van de rozenfamilie.

Werking:

Meidoorn wordt in ons land vooral gebruikt om zijn kalmerend effect. In andere landen wordt hij ook gebruikt bij hart- en bloeddrukproblemen.
De werking is vrij uniek als je deze plant vergelijkt met andere kalmerende supplementen: Hij gaat rustgevend werken omdat hij de hartslag controleert en licht vertraagt. Meidoorn is vooral geschikt voor slaapproblemen en nervositeit door stress. Als je bijvoorbeeld niet kan slapen doordat je te onrustig bent ’s avonds, dan kan dit helpen. Ook bij angst- of paniekaanvallen wordt dit gebruikt, als ze het gevolg zijn van stress.

Nevenwerkingen en interacties:
Er zijn tot hiertoe geen nevenwerkingen of interacties met andere medicijnen gekend. Uit voorzorg kan je best wel aan je apotheker of arts melden of je medicatie voor het hart of bloeddruk neemt.

Voorbeelden:

Sediplus Relax druppels, A. Vogel Crataegus