L tryptofaan: is het de hype waard?

In onze reeks waarbij we natuurlijke geneesmiddelen onder de loep namen, kwamen we ook producten tegen die hun claims niet waarmaken en die je beter niet koopt.
Vraag een influencer welke voedingssupplementen hij of zij neemt en heel vaak zit L tryptofaan in hun selectie. Ook in de apotheek krijgen we regelmatig aanbiedingen van firma’s die L tryptofaan in hun gamma hebben. Het wordt aangeprezen als hét natuurlijk middel tegen slaapproblemen, PMS, vermoeidheid én veilig alternatief voor antidepressiva.
Kloppen deze beweringen?

De theorie

L tryptofaan is een stof die je via de voeding opneemt. Het heeft een essentiële rol in je lichaam en je lichaam gebruikt het onder andere om serotonine aan te maken, ook bekend als het gelukshormoon.
Een tekort aan serotonine speelt een belangrijke rol in aandoeningen zoals depressies.  Klassieke antidepressiva gaan er voor zorgen dat serotonine langer aanwezig blijft in je lichaam, bijvoorbeeld door de afbraak te verminderen.
Omdat L tryptofaan nodig is om serotonine aan te maken, zou je door meer L tryptofaan in te nemen meer serotonine aan kunnen maken en zo je depressie kunnen genezen.

De praktijk

In onze standaard voeding zit voldoende L tryptofaan. Ons lichaam gebruikt maar 2-3% van het L tryptofaan dat we binnenkrijgen via de voeding. Bij mensen met depressie verandert dat percentage niet. We gaan niet meer L tryptofaan verbruiken om serotonine aan te maken, als er een tekort aan serotonine is. Door extra L tryptofaan toe te voegen aan onze voeding met een supplement, gaan we ook het verbruik ervan niet verhogen. Hoe dit komt, weten we nog niet, maar het staat vast dat extra L tryptofaan innemen niet gelijk staat aan een hogere serotonineproductie.
Jammer, maar helaas.
Soms kan de serotonineaanmaak wel verhogen, maar dan perifeer: dit wil zeggen buiten de hersenen. Aan die extra serotonine heb je bij aandoeningen zoals depressie of slapeloosheid (waar het probleem zich in de hersenen bevindt) niets.

Nuance

Zijn al die supplementen dan weggegooid geld en genieten de fitfluencers van een placebo-effect?

Niet helemaal:
Als het gaat om mensen in de fitness-industrie, dan is er nog een bijkomend element in het verhaal.
Na het sporten hebben mensen wel eens de “runners-high”: zich enorm goed voelen na een stevige sportsessie. Het is ook bewezen dat sporten zeer goed werkt bij mentale problemen zoals depressie, burn-out en neerslachtigheid.
Eén theorie hierachter is dat als je sport tot je uitgeput bent, je hersenen meer L tryptofaan gaan omzetten in serotonine en er ook iets meer L tryptofaan tot bij je hersenen geraakt vanuit de periferie. Het gaat om een theorie, het is nog niet bewezen, maar het is wel een heel aannemelijke piste.
Eén van de studies die dit effect bekijkt is deze: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11310928/

Sporten is bewezen effectief bij mentale problemen, ook bij depressie en slapeloosheid. L tryptofaan innemen als gewoon supplement niet. De inname van L tryptofaan koppelen aan een stevige sportsessie zou, in theorie, wel effect kunnen hebben.

Zoek je een natuurlijk middel om je slaap te verbeteren? Klik hier

Of een plantaardig middel om je stemming te verbeteren: Klik hier