Omdat we tijdens deze donkere wintermaanden wel een opkikkertje kunnen gebruiken, komen we de volgende weken met een reeks over natuurlijke producten die kunnen helpen bij o.a. stress, angst, slaapproblemen en neerslachtigheid.

Saffraan

Saffraan wordt, vooral in Azie, voor veel toepassingen traditioneel gebruikt en dat ook ver buiten de keuken. Zoals kurkuma en kaneel werd saffraan eerst bekend als specerij en nu worden meer en meer de geneeskrachtige effecten ontdekt.

Werking

Het is het meest onderzocht bij milde tot matige depressie. Ook bij burn-out klachten of tijdelijke neerslachtigheid wordt het gebruikt.
Er zijn redelijk wat dierproeven te vinden, maar minder studies bij mensen. Er is een studie die saffraan vergeleek met 3 gekende antidepressiva. Ze vergeleken de klachten bij mensen na 6 weken en saffraan had een vergelijkbaar effect aan dat van de antidepressiva. Het jammere aan deze studie is dat ze zo kort is. Van de echte antidepressiva is geweten dat ze pas effect beginnen hebben na minimum 1 maand. Dus dit is nogal kort om goed te kunnen vergelijken. Een andere studie vergeleek saffraan met placebo als behandeling voor matige depressies. Deze toonde aan dat saffraan een merkbaar beter effect had dan de placebo.

De stap naar medicatie is voor veel mensen (te) groot bij depressie, waardoor men lang onbehandeld blijft rondlopen. Plantaardige middelen zoals saffraan en sint-janskruid kunnen eventueel een laagdrempeligere oplossing bieden.

Nevenwerkingen
Geen bekend tot hiertoe, behalve bij overdoseringen (meer dan 2gram per dag)

Interacties
Mogelijk bij bloedverdunners, onvoldoende onderzoek om zeker te zijn.
Als we de vergelijking maken met St. janskruid dan is dit een veiliger alternatief voor wie verder nog andere medicatie gebruik.

Voorbeelden

Zaffranax, Safframed, Zafranforte